Bramborová kaše trochu jinak: Nebojte se experimentů

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou k mnoha různým pokrmům, ať už je to řízek, masová roláda nebo zeleninové karbanátky. Všechny tyto dobrůtky chutnají ještě mnohem lépe podávané právě s bramborovou kaší neboli bramborovým pyré.

Mezi českými domácími kuchaři je rozšířena základní verze receptu, která se dědí po generace a která funguje tak trochu jako dogma. Všichni vědí, že právě tak se dělá a nikdo nad tím nikdy příliš nepřemýšlel. Faktem ale je, že existuje celá řada způsobů, jak chuť bramborové kaše vylepšit a posunout ji o několik úrovní výše. Stačí přidat trochu další zeleniny a několik zvláštních ingrediencí a hned se vaše bramborová kaše změní k nepoznání. A to myslíme v dobrém.

Recept na vylepšenou bramborovou kaši:

  • 6 středně velkých červených brambor
  • 3 polévkové lžíce másla
  • ½ šálku horkého mléka
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • ½ lžíce soli
  • sůl na dochucení
  • sušený zázvor
  • snítka bazalky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje

Červené brambory neabsorbují tolik vody jako jiné běžně prodávané odrůdy brambor. Pro rychlejší vaření je proto můžete nakrájet na velké kostky a nemusíte se obávat, že by nasály vodu, která vám pak výsledek vašeho snažení celý pokazí. Pokud už musíte použít běžné žluté brambory, vařte je raději v celku a nenechávejte je po uvaření ve vodě stát a ihned je slijte.

Brambory vložte do hrnce a zalijte je vodou, v níž rozpusťte půl lžíce soli. Přiveďte k varu a vpíchnutou vidličkou občas vyzkoušejte, zda už jsou brambory hotové. Dejte pozor, abyste je nerozvařili až příliš.

Poté, co jsou brambory měkké, vodu z hrnce důkladně slijte od přebytečné vody. Další zpracování provádějte v téže nádobě. Její teplo pomáhá udržet konzistenci a teplotu brambor. Pak přidáme máslo a zakysanou smetanu a ručním drtičem na bramborovou kaši brambory rozmělníme, při čemž přiléváme horké mléko.

Nikdy nepoužívejte elektrické mixéry či šlehače. Ty totiž rozbijí bramborovou strukturu natolik, že vám místo kaše vznikne škrobové lepidlo.

Teď přijde třešnička na dortu: Zázvor! Přidáním na špičku nože tohoto zázračného koření dodáte bramborové kaši neobyčejný šmrnc, který bramborám velmi sluší. Přikápněte ještě kapku olivového oleje a jemně promíchejte, dokud se nevstřebá.

Nechte bramborovou kaši 5 minut odpočívat, aby se chuť zázvoru rozležela, a můžete podávat dozdobené lístkem bazalky.

Laisser un commentaire