Domácí brambůrky z mikrovlnky jsou lepší i zdravější než ty z obchodu

Smažené brambůrky jsou oblíbenou pochoutkou k televizi i jako drobná svačinka. V regálech obchodů je k dispozici nepřeberný výběr druhů, tvarů i příchutí, ale výživoví odborníci neustále varují, že smažené brambory nejsou pro naše zdraví ideální.

Co s tím ale dělat, když tyhle dobrůtky tak strašně moc milujeme? Můžeme si zkusit připravit podomácku svoje vlastní, které ochutíme podle svého vlastního vkusu, a navíc budou mnohem zdravější. Kromě toho jejich výrobu zvládnou i samotné děti.

Na výrobu domácích brambůrků budeme potřebovat:

  • 300 g brambor
  • 3 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
  • sušený česnek
  • různé druhy sušených bylinek
  • mletá sladká paprika
  • sůl podle chuti

Postup přípravy krok za krokem:

Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud máte, můžete použít i plátkovací struhadlo. Je to rychlejší a budete mít jeden plátek stejný jako druhý.

Naplátkované brambory vložte do hluboké mísy a zalijte je studenou vodou. Rukou trochu promíchejte, abyste z plátků vypláchli přebytečný vytékající škrob. Průplach opakujte dvakrát až třikrát pokaždé s novou vodou. Tento krok je nezbytný proto, aby vám namísto křupavých lupínků nevzniklo nevzhledné blátivé cosi, co kolem chipsů ani zdaleka neprošlo.

Propláchnuté brambory pak z mísy vysypte třeba na pečicí plech vyložený papírovými utěrkami a dalšími utěrkami pak ještě zakryjte jejich povrch, abyste důkladně odsáli přebytečnou vodu, která by opět výsledek vašeho snažení velmi snadno pokazila.

Osušené brambory pak přendejte do suché mísy a zalijte je slunečnicovým či olivovým olejem. Rukama pak důkladně promíchejte, aby každý plátek byl obalený v oleji.

Pak si připravte velký plochý talíř, který se vám pohodlně vejde do mikrovlnné trouby. Zakryjte jeho plochu pečicím papírem a rozložte na ni jednu vrstvu brambor, kterou zasypte solí a bylinkami podle svého výběru. Tu pak zakryjte dalším plátem pečicího papíru a vyskládejte další vrstvu brambor a opět zasypejte kořením. Takto vytvořte čtyři vrstvy brambor.

Pro inspiraci uvádíme možné varianty koření:

  • První patro jsme bylo se solí a červenou paprikou.
  • Druhé patro jsme zasypali solí a bylinkami (super je šalvěj, rozmarýn či oregáno)
  • Třetí patro bylo se solí a sušeným česnekem.
  • Čtvrté patro bylo jenom se solí.
  • Skvělé jsou také brambůrky bez soli a jen s bramborovým kořením. Je to velmi chutné.

Plátky brambor rozprostřete rovnoměrně po celé ploše pečicího papíru. Vložte do mikrovlnné trouby na 3 – 5 minut při 800 wattech. Pokud je vaše mikrovlnka silnější, doba přípravy se zkrátí.

Pak už jen hotové brambůrky sesypeme na talíř, položíme další vrstvu, a když doděláme všechny, společně v rodinném kruhu si užijeme jejich báječnou chuť u některého pěkného filmu.

Laisser un commentaire