Domácí chléb, který zaujme svou bleskovou přípravou

Pokud vás kupované pečivo svou chutí, výdrží nebo vzhledem již neuspokojuje, nemusíte zoufat. Můžete zkusit domácí chléb. Díky našemu receptu to bude rychlé a také jednoduché. Stačí pár ingrediencí, bleskový postup přípravy a výsledkem bude jídlo, které si zamilujete.

Nachystejte si vše potřebné

Aby se vám domácí chléb povedl, tak se pochopitelně neobejdete bez všech jednotlivých důležitých ingrediencí. O jaké se jedná? Zde je jejich výčet:

  • 340 ml horké vody
  • 5 g suchých kvasnic
  • 9 g soli
  • 40 g cukru
  • 30 ml oleje
  • 530 g mouky

Dále si nachystejte také žloutek a trochu mléka. Obojí spálu rozšleháte a chléb před pečením potřete. Také je možné si nachystat například kmín, kterým svůj domácí chléb před pečením posypete.

Začněte s těstem

Začít je třeba základem na domácí chléb. Tedy těstem. To vznikne tak, že do vody začnete postupně přidávat všechny ingredience, které společně důkladně promícháte. Vzniknout by mělo těsto, které bude mít mírně lepivou konzistenci.

Takto hotové těsto dáte do mísy a necháte při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Během této doby těsto nakyne. Bude více vzdušné a také zvětší svůj objem. To je cíl, kterého potřebujete dosáhnout.

Vytvořte bochník

Potom je třeba těsto ještě důkladně hníst a následně z něho vytvořit bochník. Ten poté bude základem na váš domácí chléb. Bochník budete péct klasicky na plechu, který vyložte pečicím papírem.

Už jenom do trouby

Než ho do trouby vložíte, nezapomeňte udělat dvě důležité věci. Nejprve ho lehce nařízněte, aby při pečení nepraskal. Potom ho potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka. V případě zájmu ho posypte i trochou kmínu.

Potom už ho skutečně stačí jenom dát do trouby. A to na teplotu 180 stupňů Celsia, při které budete domácí chléb péct asi 50 minut. Následně ho vyndejte, nechte ho vystydnout a poté si můžete ukrojit první krajíc a tuto lahůdku ochutnat.

Laisser un commentaire