Domácí chléb podle zkušené pekařky. Stačí jenom pět ingrediencí

Upéct si domácí chléb může být jednodušší, než si řada lidí myslí. Tento recept vás o tom přesvědčí. Stačí pouhých 5 ingrediencí a vznikne dokonalá pochoutka. Pokud jste se pečení domácího pečiva vždy báli, tak vám ukážeme, že to bylo zbytečné.

Stačí vám jenom pět ingrediencí

Na tento recept vám toho bude stačit opravdu jenom hodně málo. Vlastně pouze pět, a to navíc zcela běžných věcí, které máte jistě doma. A o jaké jde?

  • 1 kg mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 15 g suchého droždí
  • 15 g mořské soli
  • 700 ml vody

Připravte si těsto

Jak vidíte, pouhá pětice ingrediencí dává jasně tušit, že domácí chléb nebude rozhodně nijak složitý. A také že není. Základem je těsto, které začnete tím, že mouku smícháte se solí, s droždím a potom přidáte také olej a vodu. V tu chvíli nastává fáze důkladného hnětení, jelikož těsto je pochopitelně třeba velmi důkladně zpracovat do požadované konzistence. Nejlepší je v této části používat sílu svých rukou.

Nechte vykynout

Když jste s konzistencí těsta spokojeni, tak z něho vyrobte malý bochník, který vložte do mísy. Tu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout. Tedy odpočívat, na dobu asi 1 hodiny. Až po této fázi je těsto na domácí chléb stoprocentně připraveno. Během ní by totiž mělo nakynout, čímž se provzdušní a také dojde k tomu, že výrazně zvětší i svůj objem.

Pusťte se do posledního kroku

Ten už je jednoduchý. Z těsta uděláte bochník požadovaného tvaru a ten následně vložíte na plech vyložený pečicím papírem. A ten do trouby, která bude předehřátá na teplotu 250 stupňů Celsia. Takto pečte chléb po dobu 10 minut.

Následně bez otevírání trouby snižte teplotu na 220 stupňů a při ní dopékejte ještě asi 35 minut. Potom už ho stačí vyndat a nechat vystydnout. Výsledkem by měl být velmi dobře vypadající domácí chléb s křupavou kůrkou, který bude vláčný a také velmi chutný. Zkuste a uvidíte, že je to snadné.

Laisser un commentaire