Domácí chléb upečete jednou a potom už jiný chtít nebudete

Zvykli jsme si ho kupovat, jelikož si myslíme, že upéct si domácí chléb je něco velmi těžkého. Společně si ukážeme, že to tak není. Stačí pár ingrediencí, jednoduchý postup a vznikne boží dar. Na ten kupovaný během pár soust zapomenete zcela.

Opravdu jenom pár ingrediencí

Pokud si myslíte, že domácí chléb je něco složitého, vyvedeme vás z omylu. Společně si ukážeme, že na dokonalou pochoutku stačí jenom několik málo ingrediencí. Konkrétně těchto:

  • 1 kg mouky
  • 2 dkg soli
  • 3 dkg kvasnic
  • 0,5 dkg oleje
  • 6 dcl vody

Začnete kváskem

Na domácí chléb je vhodné používat čerstvé kvasnice, s čímž souvisí také to, že by se mělo začínat kváskem. Ten vznikne tak, že smícháte 40 dkg mouky, polovinu kvasnic a polovinu vody. Vše následně nechte na teplém místě alespoň hodinu. Stejně tak ale lze těsto na chleba zadělat večer a nechat ho přes noc.

Těsto dodělejte

Po hodině, nebo po noci, těsto dokončete. A to tak, že do něho přidáte všechny zbývající ingredience. Je třeba důkladné hnětení, aby mělo svou požadovanou konzistenci. Když jste s ním spokojeni, nastává fáze kynutí. Opět na dostatečně teplém místě a ideálně po dobu jedné hodiny.

Na plech a do trouby

Když je těsto hotové, vytvořte z něho tvar bochníku. Ten položte na plech s pečicím papírem. Lehce ho potřete olejem, nebo rozšlehaným vejcem, nebo vodou se solí. Můžete i posypat kmínem. Nechte ještě asi 20 minut odpočívat a potom ho vložte do trouby. Ta by měla být předehřátá na teplotu 220 stupňů.

Při této teplotě svůj domácí chléb pečete asi 60 minut, podle jeho velikosti a podle toho, jak hodně křupavou budete chtít mít jeho kůrku. Po upečení ho vyndejte a nechte pomalu, při pokojové teplotě chladnout. Následně už můžete udělat to nejdůležitější. Ukrojit si krajíc a ochutnat. Uvidíte, že už po prvním soustu do obchodu pro pečivo nikdy v životě nezamíříte. Raději ho upečete.

Laisser un commentaire