Šátečky plněné sýrem a bylinkami jsou to nejlepší pohoštění

Různé slané šátečky si můžete koupit v obchodě, nebo si je můžete připravit doma. My se podíváme na variantu druhou. A to na verzi, kdy je naplníte sýrem a bylinkami. Až ochutnáte, bude vám jasné, že se jim ty kupované nikdy nevyrovnají. A také vám bude jasné, že i když čekáte náročnou návštěvu, zaručeně ji dokonale pohostíte.

Co budete potřebovat?

Na šátečky plněné sýrem a bylinkami nepotřebujete žádné extra ingredience. Stačí vám jenom suroviny, které máte běžně doma. Už to jasně naznačuje jednoduchost této chuťovky. Aby se povedla, připravte si:

  • 350 ml teplého mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 750 g mouky
  • 7 g suchých kvasnic
  • 1 lžičku soli

Když máte nachystány ingredience na těsto na šátečky, tak se můžete pustit i na přípravu ingrediencí pro samotnou náplň. Ta je sýrovo-bylinková, a tak je potřeba toto:

  • 300 g sýra
  • Bylinky dle chuti
  • Sůl dle chuti

Zpracujte těsto

Jelikož používáme suché droždí, tak není nutné připravovat klasický kvásek. Plně postačí, když nejprve smícháte a potom také dostatečně propracujete jednotlivé ingredience. Nejlepší je zpracovávat těsto ručně, což se podepíše na jeho dokonalé konzistenci.

Teprve když je hotové, ho dejte vykynout. Udělejte z něho bochánek, který dejte do mísy a tu na teplé místo. Doba kynuté by měla být minimálně hodinu. Když to prodloužíte na 90 minut, nebude to na škodu. Naopak.

Pusťte se do dalších přípravných prací

Když je těsto nakynuté, tak ho můžete rozdělit na 4 stejné díly, ze kterých vytvoříte jednotlivé bochánky. Ty potom necháte na válu odpočívat při pokojové teplotě, a top zhruba po dobu 30 minut.

Následné přípravné práce se týkají náplně. Ta není nijak složitá, jelikož vám stačí nastrouhat sýr, který smícháte s bylinkami a v případě potřeby také se solí. Bylinky volte dle chuti. Mohou být jak čerstvé, tak mohou být sušené a typ a množství závisí jenom na vašich chutích.

Vytvořte šátečky

Nyní každý z bochánků vyválejte na placku, která by neměla být úplně placatá, ale měla by být spíše vyšší. Potom tuto placku nakrájejte na 6 stejných trojúhelníkových dílů. Tedy stejným způsobem, jako například krájíte pizzu.

Na každý trojúhelník dáte na jeho delší konec trochu své náplně. A potom šáteček zabalíte. A to tak, že vezmete špičatý konec a ten přehnete přes náplň, přilepíte k těstu a máte hotovo. Takto postupujete i u ostatních.

Dejte péct

Posledním krokem je pečení. Šátečky naplněné sýrem a bylinkami dejte na pečicí papír, potřete trochou mléka se žloutkem a plech vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte asi 25 – 30 minut. Potom můžete vyndat, nechat vychladnout a ochutnat. Garantujeme vám, že si tuto chuťovku zamilujete.

Laisser un commentaire