Univerzální kynuté těsto, které lze využít na cokoliv

Kynuté těsto se může používat při pečení něčeho sladkého, i při přípravě slaných pokrmů. Jako základ vždy použijte toto. Je nejenom jednoduché, ale je i velmi lahodné a hlavně je univerzální. Pokud jste se přípravě kynutých těst vyhýbali, nyní zjistíte, že to byla chyba.

Co budete potřebovat?

Aby se vám univerzální kynuté těsto povedlo, stačí vám jenom několik běžných ingrediencí, které máte buď doma, nebo je koupíte v řadě obchodů. Konkrétně se neobejdete bez tohoto:

  • 650 g mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vajec
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 lžičky soli
  • 33 g droždí

Jako první kvásek

Když máte všechny ingredience na domácí kynuté těsto nachystány, můžete se pustit do přípravy kvásku. Smíchejte trochu teplého mléka s trochou cukru a také s droždím. Mísu s obsahem dejte na teplé místo, asi na půl hodiny, dokud kvásek nevzejde. Pokud byste místo čerstvého droždí použili to sušené, tento krok vynecháte.

Připravte těsto

Základem těsta bude povolené máslo, ke kterému pozvolna přidáváte všechny ostatní jednotlivé ingredience. Důležité je především to, aby bylo těsto velmi dobře a důkladně propracováno. Použít na to můžete jak kuchyňského robota, tak pochopitelně i vaše ruce.

Důležité je těsto skutečně důkladně zpracovat do konzistence, která mu dá potřebnou pružnost. Vhodným postupem je jeho neustálé natahování a potom zpracování do tvaru bochánku. A takto stále, několikrát dokola.

Těsto nechte odpočinout

Když je těsto hotové, udělejte z něho bochánek, který následně vložíte do mísy a tu dáte do lednice, zhruba na 4 hodiny. Zde těsto necháte odpočinout. Díky tomu bude jak mnohem nadýchanější, tak bude také chutnější a jemnější. Jde tak o jednu z důležitých částí přípravy.

Použití je snadné

Po vyjmutí z lednice je na místě nechat těsto ohřát na pokojovou teplotu. Díky tomu bude opět dokonale tvárné a v tuto danou chvíli je možné ho začít zpracovávat. A jelikož se jedná o univerzální kynuté těsto, tak je možné použít ho různorodými způsoby, jak v případě slané, tak v případě sladké kuchyně.

Laisser un commentaire