Zužitkujte je všechny a připravte si malinový džem, který vydrží až do příštího roku

Malinový džem možná není úplně klasický, ale o to větší je důvod ho vyzkoušet a pochutnat si na zajímavé dobrotě. Můžete ho jenom tak mlsat, nebo si ho můžete klidně i namazat na pečivo. Už po prvním ochutnání ucítíte to hlavní. Dokonalou chuť malin a ne chutě různé chemie, jako je tomu u džemů a marmelád z obchodů.

Co budete potřebovat?

Co budete na malinový džem potřebovat? Seznam ingrediencí vás rozhodně překvapí, jelikož jsou jenom čtyři. A přesto dokážou vytvořit zcela dokonalou chuť, kterou musíte milovat. Na recept budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 250 g banánu
  • 800 g cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Vše smíchejte a povařte

Jako první je třeba vložit všechny ingredience do hrnce. Začněte malinami, přidejte nakrájené banány, dále cukr a také kyselinu citronovou. Nyní vezměte vidličku nebo třeba šťouchadlo na brambory a vše lehce propasírujte, aby maliny pustili šťávu. Následně zahřejte a chvíli povařte, aby ovoce v hrnci změklo.

Mixujte a znovu vařte

Po provaření, když jsou maliny měkké, nalijte směs do mixéru a ten zapněte tak, aby vznikla co nejhladší konzistence. V tu chvíli už se základ na váš malinový džem začíná rýsovat. Vše znovu nalijte do hrnce a znovu vařte. Tentokrát až do doby, než se vypaří přebytečná voda a směs začne houstnout na požadovanou konzistenci. Doba vaření může být i 15 – 30 minut, podle teploty a množství šťávy.

A je hotovo

Když jste s konzistencí spokojeni, tak horký džem ihned nalijte do připravených čistých uzavíratelných sklenic. Ihned je pevně uzavřete víčkem a postavte je dnem vzhůru. Takto je nechte pozvolna, při pokojové teplotě chladnout. Když mají pokojovou teplotu, můžete je vložit do ledničky a zde uchovávat i delší dobu. Malinová pochoutka tak bude vždy připravena jak k mlsání, tak i k namazání na chleba. Použít ho ale můžete třeba na lívance, na palačinky, nebo se hodí do celé řady vašich dezertů.

Laisser un commentaire