Domácí majonéza jen ze dvou ingrediencí, bez chemie a éček

Domácí majonéza je vždy lepší, než ta kupovaná. Jak pro svou chuť, tak i proto, že není plná éček, dochucovadel a chemie. Řada lidí má z její přípravy obavy, přitom to není nudné. Stačí jenom dvě hlavní ingredience a vznikne kombinace, kterou lehce dochutíte a jste připraveni.

Domácí majonéza jako základ mnoha jídel

Domácí majonéza má větší uplatnění, než si možná myslíte. Může se stát součástí celé řady jídel. Hodí se do bramborového salátu, je dobrou volbou jako dresink na salát, stejně jako se hodí ke smaženým pokrmům. U všech dokáže chuť jídla výrazně vylepšit. Pokud to chcete vyzkoušet na vlastní kůži, podívejte se na náš recept.

Co budete potřebovat?

Dvě věci jsou samozřejmé. V našem případě se jedná o 200 ml kvalitního a jemného rostlinného oleje. Dále je tu ještě složka drhá, a to vejce. V tomto případě budete potřebovat 1 vaječný žloutek.

Dále si stačí připravit suroviny, kterými majonézu můžete zajímavě dochutit. Mezi tyto suroviny patří sůl a pepř, dále hořčičný prášek, trocha cukru, ale i citronová šťáva nebo ocet. Tyto ingredience volte podle potřeby a hlavně potom podle vaší chuti.

Jdeme na to

Postup, jakým vznikne domácí majonéza, je překvapivě jednoduchý. Základem je právě olej a vajíčko. Stačí vzít mixér a pustit se do práce. Bude to nějakou dobu trvat, ale postupem času uvidíte, jak směs začíná postupně houstnout a jak už vzniká právě vaše domácí majonéza. V této fázi nezapomeňte na případné dochucení, díky čemuž se jednotlivé složky velmi dobře propojí a výsledkem tak bud nejednotná chuť.

Když má domácí majonéza požadovanou konzistenci, je dobré dát ji zhruba na 30 minut do chladu, aby se ještě lehce uležela. Potom ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Potom je stoprocentně hotová a vy ji můžete dát do uzavíratelné nádoby. V té by měla ve vaší lednici udržet zhruba jeden týden. Pokud dojde dříve, klidně si udělejte novou várku.

Laisser un commentaire