Hranolky v těstíčku ochutnáte a na klasické rychle zapomenete

Klasické hranolky zná každý. Co ale hranolky v těstíčku? Ty nemusí být jenom přílohou, ale klidně i samostatným jídlem, nebo zajímavou chuťovkou. Až je ochutnáte, budete je milovat. A problém s nimi nebude mít ani ten, co se je rozhodne připravovat. Jsou jednodušší, než si myslíte. Podívejte se na recept.

Co bude potřeba?

Stále to jsou klasické bramborové hranolky, pouze jsou doplněny o těstíčko. Tímto se celkem jasně vysvětluje, že i seznam ingrediencí bude v podstatě běžný. O jaké se jedná?

  • 1 větší brambora
  • 3 g sušených kvasnic
  • 1 vejce 180 ml mléka
  • 300 ml mouky
  • Jasní cibulka
  • Sůl a pepř

Začnete bramborou

Čím jiným, když děláte hranolky v těstíčku, samozřejmě začít. Jako první je třeba vzít jednu celou velkou bramboru, kterou nakrájíte. Buď na klasické hranolky, nebo na kolečka. Samozřejmostí je ji před tím oloupat.

Když je brambory hotová, uvařte ji. A to buď klasicky ve vodě, nebo ji můžete uvařit takzvaně v páře. Optimální doba vaření je 10 až 20 minut. Rozhodně by se neměla rozvařit.

Připravte si těstíčko

Nyní přichází zajímavá fáze. Příprava samotného těstíčka, což může mít dva varianty. Tou první je to, že jenom smícháte všechny ingredience dohromady.

Druhou variantou je však to, že k nim přidáte také rozšťouchané brambory, které jsou uvařené. I takový může být postup na netradiční hranolky v těstíčku.

Ať už zvolíte jakýkoliv postup, je důležité do těsta postupně přidávat všechny předepsané ingredience a stále ho míchat na hladkou hmotu bez hrudek.

Také těsto nezapomeňte dochutit, hlavně pomocí soli a pepře. Určitě do něj můžete přidat i zelené bylinky, pokud je máte rádi. Fantazii se v tomto směru meze nekladou.

Těsto nechte odpočinout

Vše má svůj čas. Proto je třeba nechat těsto také odpočívat. Nejlépe po dobu jedné hodiny. To se podepíše na jeho celkové kvalitě.

Jelikož je v něm droždí, je třeba počítat s tím, že samozřejmě zvětší svůj objem. Nechte ho proto odpočívat v dostatečně velké nádobě.

Na závěr do něho vmíchejte ještě jarní cibulku, která ho vylepší jak po stránce vzhledové, tak mu samozřejmě přidá také potřebnou chuť.

Můžeme smažit

Pokud jste zvolili variantu s těstem s bramborou, tak ho naplníte do sáčku a ustřihnete roh. Pokud máte brambory zvlášť, tak je budete v těstíčku jenom obalovat.

Následně musí hranolky v těstíčku zamířit do pánve. Zde rozehřejte dostatečné množství oleje a v něm je smažte pokud možno do zlatova.

Poté vyndejte a nechte je chvíli okapat. Potom je můžete servírovat. Když si je dáte samotné, jako chuťovku, určitě k nim přijde vhod jakýkoliv dip. Nebo i majonéza.

Laisser un commentaire