Jablečné koláče zaujmou nejenom chutí, ale hlavně svým tvarem

Tyto jablečné koláře vás nezaujmou jenom svou dokonalou chutí. Jsou unikátní i tím, že vás dokážou zaujmout svým vzhledem. Když je poprvé uvidíte, rozhodně poznáte, že nevypadají jako klasický známý a běžný koláč. A právě toto je na nich tak unikátní a tak zajímavé.

Ingredience jsou zcela běžné

Pokud se rozhodnete si tyto jablečné koláče také nachystat, neobejdete se bez správných ingrediencí. Ty nejsou nijak složité, o čemž se samozřejmě můžete sami přesvědčit. Potřebovat budete toto:

  • 330 g mouky
  • 150 g kefíru
  • 150 g másla
  • 80 g cukru
  • 1/3 lžičky kurkumy
  • 1 lžičku prášku do pečiva

Tolik k ingrediencím na těsto. Nezapomínejme však také na náplň. Protože jde o jablečné koláče, jistě tušíte, co bude základem. Nachystat si musíte toto:

  • 3 jablka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ sklenice ořechů

Jako první začněte náplní

Nebudete to těsto, ale bude to náplň, čím tyto jablečné koláče začínají. Vezměte jablka, ta oloupejte a potom je nastrouhejte na hrubém struhadle. Vše dejte na pánev nebo do hrnce a začnete zahřívat. Potom přidejte skořici a cukr a nechte lehce karamelizovat. Měla by vzniknout hutná směs, do které na závěr přidáte nasekané ořechy. Vypněte sporák a náplň je hotova.

Nyní si připravte těsto

Už podle ingrediencí je jasné, že těsto je poměrně jednoduché. Základem je nechat povolit máslo, nakrájet ho na menší kousky a potom už se do přípravy těsta můžete pustit naplno. Nejde o nic komplikovaného, protože se smíchají všechny ingredience a těsto je třeba dokonale propracovat. Potom z něho vytvořte kouli nebo bochánek, zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny do lednice.

Připravujte koláče

Z těsta vytvarujte větší šišku a z té postupně odkrajujte jednotlivé kusy na vaše jablkové koláče. Dané kusy by měly být pokud možno stejně velké.

Dále je můžete postupně vyválet, do kulatého a placatého tvaru. Ten by měl být vysoký jenom pár milimetrů. Mnoho těsta je v tomto případě spíše na škodu.

Když máte připravený vyválený kus, tak vezmete ostrý nůž a uděláte do něho čtyři menší zářezy, přesně tak, jak vidíte na obrázku. Mají větší význam, než si myslíte.

Nyní už přichází čas na náplň. Vezměte trochu již studené náplně, vytvarujte z ní kuličku a tu můžete následně vložit do středu vašeho těsta.

Pusťte se do tvarování

Nyní je třeba vše zabalit. Myslete na to, že bude třeba opatrnost a také trpělivost, aby byla náplň správně zabalena a těsto nebylo poškozeno.

Postupujte krok za krokem a přes kuličku z náplně postupně ohýbejte jednotlivé kusy těsta. Ty však nesmí jít přes vrch, ale jenom přes strany.

Cílem by mělo být vytvořit takový tvar, který bude připomínat spíše růžičku. Nyní jasně vidíte, že váš jablečný koláč je na vzhled opravdu neobvyklý.

Můžete upéct

Takto postupujte s každým kouskem těsta, které máte. Postupně své výtvory můžete pokládat na plech s pečicím papírem, v dostatečné vzdálenosti od sebe.

Plech poté vložte do trouby. Ta by měla být předehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě je vhodné péct asi 20 až 25 minut, dokud nebudete spokojeni.

Po vyndání z trouby nechte vychladit a na závěr můžete také posypat moučkovým cukrem. Poté už vám nic nebrání provést první ochutnávku.

Laisser un commentaire