Listové těsto se nemusí kupovat. Příprava je překvapivě snadná

Listové těsto dnes většina lidí kupuje. Myslí si, že jeho příprava je něco složitého. Opak je pravdou. S naším receptem je to jednoduší, než se zdá. Pokud někdy zatoužíte po přípravě jídla s listovým těstem, nekupujte ho, ale zkuste domácí.

Co budete potřebovat?

Aby se vám domácí listové těsto povedlo, je třeba zajistit správný postup a také potřebné ingredience. Abyste věděli, které to jsou, je tu jejich výčet:

  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 350 g mouky
  • 1 špetka soli

Smíchejte máslo s moukou

Listové těsto začnete zpracovávat tak, že smícháte máslo, které doporučujeme nechat povolit, s moukou. Je třeba vypracovat těsto do požadované struktury, která by se měla spíše sypat, než aby byla jemná a vláčná.

Přidejte další ingredience

Do základu těsta můžete postupně přidávat další ingredience. Jedná se nejprve o vaječný žloutek, který do těsta vmícháte.

Druhou ingrediencí je zakysaná smetana. Pokud ji náhodou nemáte, dá se alternativně použít i kefír. Zakysanka je však mnohem lepší volbou.

Vytvořte těsto

Když máte všechny ingredience na místě, můžete začít těsto důkladně zpracovávat. Mělo by být měkké, stejně jako by mělo být pružné. Doporučujeme těsto propracovat ručně, jelikož ruce nenahradí jakýkoliv kuchyňský robot.

Těsto nechte odpočnout

Své listové těsto již máte hotovo a tak ho můžete nechat odpočinout. A to zabalené v potravinové folii, v ledničce. Takto ho nechte odpočívat minimálně hodinu. Klidně to však může být i několik hodin.

Použijte dle potřeby

Po vyndání z ledničky je vaše listové těsto připraveno k dalšímu použití. Zde už záleží jenom na tom, co se chystáte připravit. Může se jednat o jídlo sladké, stejně jako o jídlo slané. Díky tomuto receptu máte k dispozici univerzální variantu, která se bude hodit na oba dva postupy. Těsto před použitím samozřejmě vyválíte na tenké plochy, které při pečení zajímavě nakynou a vytvoří i ony tolik unikátní vrstvy.

Laisser un commentaire