Vepřová kotleta jinak: Připravte si lahodný sulc

Vepřová kotleta je chutným a méně tučným kusem masa, který umožní řadu různých příprav. My se podíváme na jednu netradiční. Ukážeme vám, že vepřový steak nebo řízek není vždy jedinou možností, jak můžete toto maso využít. A inspirujeme se u zabíjaček, kde je tato pochoutka zcela běžná.

Co budete potřebovat?

Aby se vše povedlo, jak má, budete potřebovat správné ingredience. Podívejme se na jejich výčet. Bez čeho se neobejdete najdete zde:

  • 1,6 kg vepřové kotlety s tukovým krytím
  • 2 cibule
  • 4 kuličky černého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce želatiny
  • Sůl, pepř a další koření
  • Vodu

Začínáme vařením masa

Vepřové kotlety je třeba nakrájet na menší kousky, opláchnout je a potom je vložit do hrnce. K němu následně přidáte cibuli, kuličky černého pepře, stroužky česneku a zalijete vodou tak, aby bylo maso ponořeno. Zakryjete pokličkou a přivedete k varu. Vaříte zhruba 2,5 hodiny, abyste si vytvořili silný vývar a aby vepřová kotleta dokonale změkla.

Maso natrhejte

Následně vezměte uvařené maso, odstraňte z něho tuk a ten následně mlýnkem umelte na jemnou pastu. Následně začnete rozebírat maso na menší kousky. Jednoduše ho natrhejte na jednotlivá vlákna. Následně ho můžete smíchat s tukem. V tuto chvíli ho také ochutíte solí, pepřem a kořením. V tuto chvíli může být daná vepřová kotleta klidně namazána na chleba. My ale budeme pokračovat ještě dále

Připravte si želatinu

Tu jednoduše uvařte podle návodu. A to s použitím vašeho vývaru, ne čisté vody. Daná lžíce želatiny by měla být vhodná na zhruba 200–250 ml tekutiny. Ta už sama o sobě bude želírovat, a tak je zde želatina spíše jako doplňkem. Když ji máte připravenu, můžete jít do finále.

Maso do formy

Vezměte si formu, kterou vyložíte běžnou potravinovou folií. Do ní následně nalijete trochu želatiny a počkáte, než lehce zatuhne. Potom do ní vložíte jednotlivé kusy vašeho natrhaného vepřového masa. Důkladně upěchujete, aby drželo tvar. Potom zalijete znovu želatinou, čímž vše dokonale spojíte. Zakryjete přesahem potravinové folie a dáte minimálně na 4 hodiny do lednice. Potom vyndáte a vaše vepřová kotleta v podobě sulcu je hotová. Dobrou chuť.

Laisser un commentaire