Lilek – tradiční řecký recept

Chybí vám snad nějaké vitamíny a přemýšlíte o tom, jak je vhodně doplnit? Je potřeba zelenina. Rozhodně neuděláte chybu nějakým velice chutným pokrmem. Tato zeleninová směs to dokáže náležitě splnit. Obsahuje totiž větší množství rajčat a lilku. Rajčata obsahují mnoho antioxidantů, karotenoidů, rovněž i niacin, biotin a další vitamíny a minerály. Jsou prakticky dietní a velice chutné. Lilek zase podpoří vaše játra, podněcuje totiž celkovou očistu organismu. Uvařte si tento lahodný pokrm vhodný na letní oběd i večeře, který je velkým přínosem pro zdraví i pastvou pro oči. Vychází z klasické tradiční řecké receptury.

Co budete potřebovat k přípravě zeleninové směsi?

Než se pustíte do přípravy, obstarejte si:

  • půl kila dobře zralých rajčat
  • 3 lilky
  • 3 až 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky hladké mouky

Také budete potřebovat: lžičku cukru, 3 stroužky česneku, jemně nasekanou petrželku, sůl a pepř na dochucení.

Jak postupovat?

Lilky omyjte pod teplou tekoucí vodou a nakrájejte na větší kousky, ty pak přendejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a chvíli povařte. Jednotlivé kousky lilků pak ještě ponechejte chvíli na kuchyňské utěrce, aby se odsála přebytečná tekutina.

Mezitím si rozpalte v pánvi olej. Vysušené kousky vařeného lilku obalte v hladké mouce a zprudka osmahněte ze všech stran. Opět položte na savý papír a odstraňte přebytečný tuk. Na menší pánvičce si na asi lžíci oleje osmahněte nasekaný česnek, pak přidejte na větší kusy pokrájená a omytá rajčata, přisypejte trochu cukru, osolte, opepřete, přidejte i nasekanou petrželku a restujte zhruba pět minut na mírném plamenu, následně odstavte z plotny.

Zapékání zeleninové směsi a servírování

Připravené osmažené lilky a rajčata pak vsypte do zapékací misky a důkladně promíchejte. Možné je na povrch zeleniny nastrouhat i jakýkoliv tvrdý sýr dle libosti. Dejte následně směs zapéct do trouby na asi dvacet minut při 170 stupních Celsia, případně nastavte teplotu dle vašich zvyklostí.

Tento zdravý a velice chutný řecký pokrm vám rozvoní celý byt. Podávat jej můžete samotný, nebo v kombinaci s oblíbeným hovězím steakem, nebo jiným kusem masa. Skvěle zeleninu doplní i jakákoliv ryba. Výborně se hodí k této zeleninové směsi i zakysaná smetana anebo jogurt, nejlépe pak řecký. Zapíjet tuto lahodnou kombinaci lilku a rajčat můžete například bílým vínem. Přejeme dobrou chuť.

Laisser un commentaire