Recept na italskou plněnou focacciu

Focaccia je italský chléb, který je nadýchaný a velice chutný. Těsto na tento druh pečiva je velice podobné tomu na pizzu. Lze jej plnit různými ingrediencemi. Hodí se k samostatné konzumaci, nebo jako příloha k různým druhům pokrmů. Občas jsou k vidění nejen variace slané, ale i sladké, které oceňují zejména děti. Přidat do těsta totiž můžete i med, oříšky, čokoládu, či sušené ovoce. My vám zde přinášíme recept na slanou focacciu plněnou sýrem a šunkou, u jejíž přípravy nemusíte čekat na vykynutí těsta, ušetříte tak mnoho času.

Co budete potřebovat k přípravě

Něž se pustíte do práce, připravte si tyto ingredience:

  • 700 gramů hladké mouky
  • 300 mililitrů vody
  • 1 vejce
  • kypřící prášek

Dále se neobejdete bez: špetky soli, lžičky sušeného oregana, lžíce olivového oleje, šunky a plátkového sýru.

Jak postupovat při přípravě

  1. Do hlubší mísy si prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, pak přidejte kypřící prášek a přilejte vodu. Vypracujte řídké těsto. Následně rozklepněte do směsi i vejce a zakápněte lžící olivového extra panenského oleje.
  2. Také ochuťte špetkou soli.
  3. Vařečkou vypracujte kompaktní těsto, které bude hladké a vláčné. Pakliže by bylo příliš tuhé, přidejte do hmoty ještě trochu vody. Hotové těsto pak vložte na půl hodiny do lednice a nechte „odpočívat“.
  4. Po třiceti minutách hmotu vyjměte z chladničky a na pomoučeném vále vyválejte pomocí válečku asi půl centimetru silný plát.
  5. Z toho pak vykrajujte kolečka o průměru asi 6 centimetrů. Jako pomůcku můžete použít například vrchní část hrnečku.
  6. Následně si k ruce vezměte kousek šunky a plátkového sýra a vložte doprostřed jednoho kolečka, poté přikryjte dalším plátkem těsta a okraje důkladně zmáčkněte, aby náplň při pečení nevytekla.
  7. Takto utvořte několik kusů, dokud vám bude zbývat těsto.
  8. Připravené mini focacci pomažte olejem, posypte oreganem a přendejte do plechu vystlaného pečícím papírem. Pečte do zlatova zhruba půl hodiny, při 180 stupních Celsia. Dobrou chuť!

Laisser un commentaire