Nakládané okurky s tajnou přísadou budete po prvním kousnutí milovat

Okurky nakládané v sladkokyselém nálevu jsou velmi oblíbené k jakýmkoliv pokrmům. Především pak k těm masitým. Tradiční receptura propůjčí okurkám spíše kyselejší chuť. My pro vás však máme tip na recept, který používala řada našich babiček. Jedna jediná ingredience změní chuť nakládaných okurek vzápětí na jemnou a příjemně nasládlou. Je to med. Vyzkoušejte tohle vylepšení a nebudete litovat!

Jaké ingredience potřebujete na jemně nasládlé nakládané okurky?

Než se pustíte do zavařování, připravte si tyto důležité suroviny:

  • kilogram malých okurek (i vlastnoručně vypěstovaných)
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • snítku kopru
  • pár bobkových listů

Také se neobejdete bez: 4 až 5 kuliček nového koření, 4 až 5 kuliček černého pepře, 1 litru a půl vody, 500 mililitrů octa, může být i jablečný, 3 až 4 lžic medu, lžíce cukru a lžíce a půl až dvou soli.

Jak postupovat při přípravě nakládaných okurek?

Nejprve si omyjte a očistěte okurky a naložte je na pár minut do mísy se studenou vodou, aby se hydratovaly. K ruce si připravte hrnec, v kterém si připravte nálev na okurky ze soli, cukru, vody, octa, medu. Vařte lák asi dvacet minut na středním plamenu a pak odstavte.

K zavařování byste měli mít k dispozici sklenice s kompatibilními víčky. Nádoby musí být zcela čisté a suché, nejlépe sterilizované. Hydratované okurky postupně napěchujte do jednotlivých sklenic, aby byly skutečně na těsno.

Do každé nádoby vhoďte kuličku nového koření, černého pepře, kousek kopru, česneku, jeden až dva bobkové listy, přelijte horkým lákem, který jste si připravili a pečlivě sklenice zavíčkujte.

Sterilizace a následné skladování okurek

Naložené okurky ve sklenicích vložte do velkého zavařovacího hrnce, napusťte do něj vodu, asi do třetiny objemu a sterilizujte varem na plotně zhruba deset minut. Pak sklenice vyjměte z hrnce, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout pod utěrkou. Nakládané okurky byste měli skladovat nejlépe na temném a chladném místě. Ideálně je například sklepní prostor, nebo špajz, kde je stálá nižší teplota.

Pokud sterilované okurky budete skladovat vhodným způsobem, vydrží vám bez obtíží celý rok až do zimy, kdy si na nich pochutnáte u oblíbeného řízku, nebo třeba karbanátku. Doplníte tím i potřebné vitamíny. Přejeme tedy úspěšné zavařování a rovněž i skladování.

Laisser un commentaire