Zapečená cuketa s vejcem osloví nejenom vegetariány

Tento pokrm, jehož základem je cuketa, je vhodný jak pro milovníky zeleniny, tak i pro vegetariány. Neobsahuje totiž žádné maso. Je také velice snadný na přípravu. K jeho zhotovení vám postačí pár základních ingrediencí z kuchyně.

Potřebné suroviny na zapečenou cuketu se sýrem

Před zahájením vaření si připravte:

  • jednu cuketu
  • jedno vejce
  • jeden stroužek česneku
  • tvrdý sýr na strouhání (ementál, čedar, nebo eidam)

Také se neobejdete bez: zakysané smetany či bílého jogurtu, soli, pepře, případně koření dle preferencí.

Jak postupovat při přípravě zapečené cukety se sýrem?

Nejdříve si připravte cuketu. To uděláte tak, že ji oloupete a nakrájíte na tenčí kolečka. Pomocí speciálního struhadla můžete vytvořit i mřížkovanou strukturu. Zeleninu lze ale pokrájet i na kostičky. Tvar si zvolte sami podle toho, co vám vyhovuje. Pokrájenou nebo nastrouhanou cuketu vložte do menší zapékací misky vymazané tukem a kořeňte solí, pepřem a oblíbeným kořením.

Jako zálivku k zapékání si vyrobte vajíčkovou směs. Do malé misky rozklepněte vejce, osolte, přidejte lisovaný, či nasekaný stroužek česneku a vlijte zakysanou smetanu nebo jogurt. Nakonec vše zastrouhejte tvrdým sýrem a důkladně suroviny promíchejte metličkou. Vaše zálivka je hotová, a tak ji můžete nalít rovnoměrně po celé ploše na cukety v zapékací míse. Pečte v následně v troubě asi 35 minut při 180 stupních Celsia. Až bude pokrm hotový, vytvoří se na jeho povrch zlatavá krusta.

Servírování pokrmu

Zapečenou cuketu s vejcem a sýrem lze servírovat s nakládanou zeleninou, čerstvým zeleninovým salátem, nebo dipem ze zakysané smetany. Každý si k této dobrotě najde ideální doplněk. Pokud nejste vegetarián, lze cuketu s vejcem podávat jako přílohu k různým masovým jídlům. Tento pokrm udělá radost i těm, kteří potřebují nějaké to kilo zhubnout. Není totiž tolik kalorický. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire