Recept na vláčný kakaový dort s čokoládovou polevou

Milovníci čokolády u tohoto receptu na dort zajásají. Čokoláda a kakao v něm totiž hrají prim. Tento dort se bude skvěle vyjímat na rodinné oslavě, jako dezert, nebo jím potěšíte i své přátele na zahradní party. Tak jako tak, vždy zachutná. Je vláčný, jemný a plný báječné krémové náplně, jak jinak než čokoládové příchutě.

Jaké ingredience budete potřebovat k přípravě dortu s čokoládovou příchutí?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto suroviny na těsto:

  • 5 vajíček
  • špetku soli
  • 150 gramů cukru moučka
  • 80 gramů polohrubé mouky

Dále budete potřebovat: 10 gramů prášku do pečiva a tři lžíce kakaového prášku. Aby byl dort dokonalý, je zapotřebí si ještě připravit cukrový sirup z pár lžic vody a kondenzovaného mléka a také nesmí chybět krémová náplň, na kterou si obstarejte: 300 mililitrů smetany ke šlehání (33 %), 150 gramů mascarpone, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaového prášku, přidat lze i hoblinky z hořké čokolády. Na čokoládovou polevu pak potřebujete: 100 mililitrů smetany a 120 gramů hořké čokolády.

Jak postupovat při přípravě těsta na dort?

Do velké mísy vsypte polohrubou mouku s kypřícím práškem. Poté si oddělte žloutky od bílků, z kterých následně vyšlehejte tuhý sníh společně se špetkou soli. Do bílkové hmoty pak postupně zapracujte i vaječné žloutky a moučkový cukr. Nakonec přijdou do těsta i sypké ingredience, jako je polohrubá mouka, kypřící prášek a kakao. Sypké suroviny vmíchejte do vaječné směsi v třech až čtyřech krocích, aby byla hmota vláčná a nadýchaná.

Fáze pečení dortu a jeho kompletace

Připravené těsto následně vlijte do formy vystlané pečícím papírem. Měla by mít průměr zhruba 22 cm. Pak dejte péct do trouby na 35 až 40 minut při 170 stupních Celsia. Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Posléze jej vyklopte z dortové formy a širokým ostrým nožem rozkrojte podélně na tři stejně široké pláty. Na řadě je příprava krémové náplně.

Ve středně velké míse si vyšlehejte smetanu do tuha a smíchejte ji jemnými tahy i s mascarpone sýrem a moučkovým cukrem. Na závěr zasypte směs kakaovým práškem a případně i hoblinkami hořké čokolády a vytvořte homogenní hmotu. Vytvořeným kakaovým krémem potírejte jednotlivé pláty korpusu a vrstvěte je na sebe, aby vám vznikl tvar dortu. Nakonec zalijte čokoládovou polevou ze smetany a hořké čokolády. Nutné je dát dort vychladit do lednice alespoň na několik hodin.

Servírování kakaového dortu s čokoládou

Po ztuhnutí čokoládové polevy a vychlazení dortu jej krájejte na stejně velké porce a podávejte s šálkem dobré kávy, kakaa, nebo čaje. Vhodné je doplnit porci i o čerstvé ovoce, jako jsou například jahody, banány, maliny, nebo borůvky. To zákusek totiž skvěle osvěží. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire