Recept na lehký okurkový salát nakládaný ve sklenicích zvládne každý

S letní sezónou je spojené nejen období sklizně na zahrádce, ale také zavařování ovoce a zeleniny, či nakládání. My vám přinášíme recept na lehký okurkový salát, který si v horkých letních dnech určitě zamilujete. K chuti však přijde i v zimních měsících, kdy doplní mimo jiné potřebné vitamíny.

Jaké suroviny budete potřebovat na nakládaný okurkový salát?

Než se pustíte do nakládání, připravte si tyto ingredience:

  • 1 200 gramů polních okurek
  • 200 gramů cibule
  • čerstvý kopr
  • vodu

Na každou půllitrovou sklenici pak ještě budete potřebovat: bobkový list, 2 bobule jalovce, 5 kuliček černého pepře, 3 lžičky soli, lžičku cukru, lžíci 9 % octa a lžíci a půl slunečnicového oleje. Ze všech výše uvedených ingrediencí získáte asi tři půllitrové sklenice okurkového salátu.

Jak postupovat při přípravě nakládaného okurkového salátu?

Okurky nejprve omyjte, očistěte od stonků a pokrájejte je na kolečka o šířce asi 5 milimetrů. Poté vložte do velké mísy. Následně si připravte cibuli, tu oloupejte a nařezejte na půlměsíčky. V další fázi najemno nasekejte omytý čerstvý kopr.

Všechny tyto suroviny důkladně smíchejte v míse s plátky okurek. K ruce si pak vezměte půllitrové čisté, nejlépe sterilizované sklenice a plňte je bobkovými listy, jalovcem, černým pepřem a na koření navrstvěte okurkový salát. Na zeleninu ve sklenici posléze nasypte sůl, cukr a nalijte na ni i slunečnicový olej a ocet.

Závěrečná fáze nakládání salátu a sterilizace

Naplněné sklenice přikryjte víčky a nechte pustit asi deset minut šťávu. Pak dejte sklenice do velkého hrnce naplněného z poloviny vodou, do nádob se salátem také vlijte asi do ¾ objemu vroucí vodu a sterilujte. Po deseti minut mírného varu sklenice dobře zavíčkujte a vyjměte z hrnce. Otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a posléze uložte na temném a chladném místě.

Laisser un commentaire