Majonéza je velmi snadná. Připravte si ji doma s tímto skvělým receptem

Majonéza je velice oblíbená studená omáčka, kterou lidé rádi přidávají do salátových dresingů. Na trhu je k dostání celá řada různých výrobků. Každý producent majonézu ochucuje trochu jiným způsobem. Pokud si ji však připravíte doma, můžete její chuť doladit k té nejvyšší dokonalosti. Budete mít také jistotu, že neobsahuje žádná „éčka“. Kromě toho je i o něco zdravější a chutnější než ta kupovaná. Vyzkoušejte ji bez váhání.

Recept na domácí majonézu

Na přípravu domácí majonézy si obstarejte tyto ingredience:

  • 1 středně velké vejce
  • 1 a půl lžičky citronové šťávy
  • 300 mililitrů slunečnicového oleje
  • půl lžičky soli

Také budete potřebovat lžíci cukru, půl lžičky hořčičného prášku a půl lžičky mletého bílého pepře.

Jak postupovat při přípravě domácí majonézy?

K ruce si vezměte vyšší a objemnější odměrku, do které rozklepněte nejprve vejce. Pak přidejte sůl, cukr, hořčičný prášek, mletý bílý pepř, a nakonec do odměrky nalijte slunečnicový olej a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.

Všechny suroviny pečlivě propojte pomocí tyčového mixéru. Majonéza by měla být hotová v momentu, kdy směs zbělá a zdvojnásobí svůj objem. Připravenou majonézu navrstvěte do čisté skleněné nádoby a uzavřete víčkem. Uchovávejte v lednici do spotřebování.

Různé obměny domácí majonézy

Receptů na majonézu je na internetu celá řada. Nemusíte však zůstat pouze o obyčejné majonézy. Připravit si můžete i verze ochucené, které jsou také velmi výtečné.

Vyzkoušejte třeba majonézu koprovou, kterou vyrobíte z vlastní domácí směsi, čerstvého kopru, půl lžičky šťávy z limety, soli a mletého pepře.

Vynikající bude i majonéza česneková. Tu si zhotovíte tak, že smícháte svou vlastnoručně připravenou směs s třemi stroužky čerstvého, nebo pečeného česneku (prolisovaného), trochou soli, pepře, citronové šťávy a parmazánu. Je to veliká dobrota!

Laisser un commentaire