Dokonalá domácí slanina! Vyzkoušejte tento jednoduchý recept

Slanina má své příznivce i odpůrce. Jedni ji považují za příliš tučnou a „nebezpečnou“ a druzí si její účinky nemohou vynachválit. Pravdou je, že výzkumy ohledně její prospěšnosti si tak trochu protiřečí. My však zastáváme názor, že pokud je jakákoliv potravina konzumovaná s mírou, nemůže rozhodně uškodit. Inspirujte se tímto receptem a připravte si domácí slaninu naloženou ve slaném nálevu. Pochutnáte si!

Potřebné suroviny na přípravu domácí slaniny

Před zahájením vaření si připravte tyto ingredience:

  • 2 kilogramy čerstvého vepřového bůčku (maso by být mírně narůžovělé, jiné barvy mohou značit zkázu)
  • 1 litr vody
  • 250 gramů soli
  • 2 hlavy česneku

Také budete potřebovat: 5 kuliček černého pepře, lžičku mletého pepře, 5 až 6 bobkových listů, lžíci hořčičných semínek, 2 kuličky nového koření.

Jak postupovat při přípravě domácí slaniny?

Nejprve si vepřový bůček pokrájejte na kusy, které budou široké asi 5 až 10 centimetrů. Poté si očistěte všechny stroužky česneku. K ruce si vezměte velkou sklenici s víčkem a navrstvěte do ní jednotlivé kusy vepřového bůčku.

Na řadě je příprava solanky. Do hrnce si napusťte dostatek vody, přidejte do ní sůl, bobkový list, černý pepř celý i mletý, hořčičná semínka, nové koření a povařte.

Až bude solanka hotová, nechte ji vychladnout a poté ji nalijte do sklenice k bůčku. Dobře nádobu zavíčkujte a nechte ji stát v kuchyni při pokojové teplotě.

Další den sklenici s masem uložte do chladu a po dvou týdnech si můžete pochutnat na dokonalé domácí slanině. Tu podávejte nejlépe s chlebem a nakládanými okurkami, či cibulkami. Hodit se k porci slaniny bude i strouhaný křen, nebo plnotučná, či kremžská hořčice.

Slanina vám při správném skladování vydrží i několik týdnů. Věřte však, že dlouho v lednici nespočine. Je totiž tak skvělá, že ji celá vaše rodina zkrátka neodolá. Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire