Cuketové placky ideální ke snídani i svačině můžete podávat s různými druhy náplně


Tyhle placky nejsou příliš známé, nicméně by měly tvořit základní výbavu každého domácího kuchaře a kuchařky. Skvělá zeleninová inspirace ke snídani, svačině i k večeři, která se jen tak nepřejí, a to díky své neuvěřitelné variabilitě, to jsou smažené cuketové placky, které jsou už od pohledu naprosto skvělé a zpestří váš cuketový jídelní repertoár. Ostatně v sezóně těchto receptů není nikdy dost.

Na plněné cuketové placky budete potřebovat tyto přísady:

  • ovčí sýr či feta – 150 g
  • zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce
  • vlašské ořechy – 50 až 70 g
  • česnek – 2 stroužky
  • petržel nebo kopr podle chuti
  • cukety – 2 ks
  • vajíčka – 4 ks
  • sůl a pepř podle chuti

Návod na přípravu:

Petržel a kopr omyjte a osušte a vložte je do mixéru. Přidejte k nim dva očištěné stroužky česneku a jádra vlašských ořechů a mixujte všechny přísady, dokud nezískáte hladkou směs pastovité konzistence.

Ovčí sýr nebo feta vložte do misky a rozdrťte ho vidličkou. Přidejte dvě lžíce zakysané smetany a vytvořte homogenní pastu. Přidejte rozmixovanou bylinkovou směs a dobře promíchejte vidličkou do jednolité směsi. Tou pak naplňte zdobicí sáček na pečivo a na chvilku odložte stranou.

Cuketu umyjte, odkrojte konce a nastrouhejte na jemném struhadle do hlubší mísy. Lehce ji posolte, promíchejte a nechte 10 minut stát. Cuketa pustí šťávu, kterou poté slijte a důkladně vymačkejte, nejlépe v bavlněné utěrce. Tak zeleninu zbavíte přebytečné vody, která by následně narušovala konzistenci a hustotu těsta i výsledných placek, které by pak měly tendenci se rozpadat.

Vajíčka rozklepněte do samostatné misky, přidejte sůl a případně pepř a metlou či vidličkou rozšlehejte. Rozšlehaná vajíčka pak přilijte do mísy s nastrouhanou cuketou a dobře promíchejte.

Zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje, vezměte jednu velkou lžíci cuketové směsi a rozetřete ji po celém povrchu pánve do tenké placky. Tu osmažte z jedné strany dozlatova, pak zdobicím sáčkem vytlačte na jednu stranu palačinky trochu náplně a s pomocí dvou špachtlí zamotejte placku do roličky. Opékejte ji další jednu až dvě minuty a přendejte na talíř. Stejně postupujte se zbylými přísadami.

Palačinky podávejte čerstvé s kopečkem zakysané smetany či s jinou oblíbenou omáčkou.

Dobrou chuť.

Laisser un commentaire