Měkký a vzdušný koláč pečený v pánvi. Nic tak snadného a dobrého jste ještě nedělali


Dopřát si ke snídani čerstvý ovocný koláč je sen, který si mnoho z nás nechává ujít, protože mu předchází dlouhé a komplikované přípravy, které nám ranní vstávání zaručeně pokazí. Tedy přesně tohle jsme si ještě donedávna mysleli, dokud jsme nenarazili na recept na ovocný dort z pánve. Slyšíte dobře. Vzdušný, voňavý a lahodný dezert není o nic náročnější než příprava palačinek či vaječné omelety a přitom je zkrátka neuvěřitelný. Vyzkoušejte ho také, určitě ho budete rádi opakovat.

Na přípravu ovocného dortu z pánve budete potřebovat tyto přísady:

  • mléko – 150 ml
  • cukr – 80 g + 3 polévkové lžíce
  • mouka – 150 g
  • vajíčko – 1 ks
  • banány – 2 ks
  • vanilkový cukr – 1 čajová lžička
  • rostlinný olej – 60 g
  • prášek do pečiva – 1 vrchovatá čajová lžička
  • sůl – 1 špetka

Návod na přípravu:

Do misky vyklepněte dvě vajíčka a přidejte k nim špetku soli. Přisypejte k nim také krystalový a vanilkový cukr a elektrickým šlehačem či metlou šlehejte, dokud nedocílíte hladké a pěnivé konzistence. Do směsi přidejte rostlinný olej, případně jej můžete nahradit rozpuštěným máslem. Přilijte i mléko, které jste předem trochu zahřáli a dobře promíchejte.

Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva, dobře promíchejte a za stálého míchání po částech přidejte do vajíčkové směsi. Zadělejte tak hladké těsto. Vyberte si pánev se silným dnem a celý její vnitřní povrch velkoryse pomažte máslem, které pak ještě zasypejte asi třemi lžícemi krystalového cukru.

Banány oloupejte ze slupky, nakrájejte je na podobně vysoké špalíčky, které vyskládejte dokola po celé pánvi. Namísto banánů můžete použít i jiné ovoce, třeba jablka, hrušky nebo třeba ananas. Když je ovoce vyskládané v pánvi, zalijte ho připraveným těstem a vyrovnejte jeho povrch špachtlí.

Takto připravenou pánev zaklopte pokličkou, postavte na kamna a na mírném ohni zahřívejte asi 40 minut. Ke konci pečení si udělejte test zapíchnutým párátkem, abyste zjistili, zda je těsto správně propečené. Pokud je párátko suché, pečení je u konce. Pokud na něm ulpívají kousky těsta, je třeba jej ještě chvíli péci.

Když je dort hotový, položte navrch pánve talíř a překlopte pánev vzhůru nohama, abyste dort vyklopili z pánve. Zjistíte, že celý jeho povrch je pokrytý zlatavou krustou z karamelizovaného cukru. Nechte tenhle nádherný dezert maličko zchladnout a podávejte se šálkem čaje nebo kávy.

Laisser un commentaire