Jak připravit ty nejlepší opékané brambory


Brambory jsou obecně velmi oblíbenou přílohou zejména k masitým pokrmům. Dají se z nich připravit například hranolky, krokety, noky, knedlíky, nebo třeba kaše. Lidé si však dopřávají čas od času i brambory opékané na pánvi. Inspirujte se těmito tipy, které vám jejich přípravu značně usnadní. 

Příprava dokonalých opékaných brambor

Tajemství skvostné chutě opečených brambor tkví v několika krocích:

  • Oloupané a nakrájené brambory vložte na 30 až 40 minut do studené vody. Tak pustí přebytečný škrob. Díky tomu bude pokrm křupavější. 
  • V další fázi brambory opláchněte v sítu studenou vodou a následně je důkladně osušte utěrkou. 
  • Osušené bramborové kousky následně restujte na opravdu rozpáleném slunečnicovém oleji. Také se vyplatí pořídit si opravdu kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem. Vhodné jsou například pánve litinové. 
  • Smažení brambor by mělo být v prvních pěti minutách opravdu prudké. Pokrm průběžně míchejte. Už do pěti minut zaregistrujete na povrchu bramborových kousků zlatavou kůrku. 
  • V další fázi nechte brambory dále restovat na středním plamenu a míchejte jen občas (tak jednou za tři minuty). 
  • Nakonec k opékaným bramborám také přidejte kousky cibule a restujte. Kombinace brambor a cibule je dokonalá. Vytvoříte tak velice chutnou přílohu ke každému jídlu. 

Další skvělé tipy na opékané brambory

Opékané brambory si můžete snadno vylepšit různými surovinami. Chutné budou například s čerstvým rozmarýnem, nebo třeba nasekaným česnekem. Tyto ingredience přidejte k bramborám až v poslední fázi, aby se česnek nepřipálil a nezhořknul. Další chutnou variantou bude zastrouhání přílohy tvrdým sýrem.

Na závěr již měkké orestované brambory posypte jemně strouhaným čedarem, nebo eidamem a nechte rozpustit. K opékaným bramborám se bude skvěle hodit i uzené maso pokrájené na kostičky. Dodá jim kouřovou chuť i vůni. 

Laisser un commentaire