Křupavé a jemné zároveň: Připravte si domácí rohlíky


Nad domácí pečivo zkrátka není. To pochopíte vzápětí, co ho doma vyzkoušíte připravit. Chutný je jak chléb, tak i housky a rohlíky. A právě ty si s námi můžete nyní připravit. Jsou dokonale křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Takové už nebudete chtít ničím nahradit. Hodit se budou k chutné snídani, či svačině.

Potřebné ingredience na přípravu domácích rohlíků

Než se pustíte do práce, připravte si následující:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 15 gramů čerstvého droždí nebo 5 gramů sušeného
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 300 mililitrů mléka
  • 1 litr vody a 1 lžičku jedlé sody

Jak postupovat při přípravě těsta na domácí rohlíky?

Nejprve si v rendlíku, nebo mikrovlnce zahřejte mléko. To pak ještě horké vlijte do mísy, přisypte droždí na kousky rozmělněné, krupicový cukr, sůl a slunečnicový olej. Vše důkladně promíchejte. Postupně do směsi přisypávejte prosátou hladkou mouku a ideálně rukama ji zapracujte.

Těsto byste měli hníst minimálně pět až sedm minut na vále, abyste získali homogenní, nelepivou a hladkou konzistenci. Z hmoty vytvarujte bochánek a dejte ho zpět do mísy. Pak přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě po dobu jedné hodiny. 

Tvoření domácích rohlíků

Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy a dejte opět na vál. Párkrát jej prohněťte a rozdělte na šest stejně velkých kousků. Tyto kousky vytvarujte do kuliček a přikryjte je utěrkou, aby jejich povrch neosychal. Poté se pusťte do tvoření rohlíků. Z každého bochánku vytvarujte roli o tloušťce jeden centimetr a nechte dokynout asi čtvrt hodiny.

V další fázi do většího hrnce nalijte asi litr vody a do něj vložte lžičku jedlé sody. V roztoku spařte rohlíky asi osm až deset sekund z každé strany. Následně jednotlivé kusy spařených rohlíků pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. Na jejich povrchu udělejte ostrým nožem několik ne příliš hlubokých zářezů. 

Fáze pečení domácích rohlíků a servírování 

Domácí rohlíky dejte péct do trouby na 30 až 35 minut při 180 stupních Celsia. Na povrchu se vytvoří zlatavá a křupavá kůrka. Podávejte po vychladnutí s oblíbeným džemem, marmeládou, nebo máslem a šunkou. Dobrou chuť!

Laisser un commentaire