Jak usmažit ty nejkřupavější a nejlahodnější hranolky?


Hranolky bývají mezi lidmi velmi oblíbené jako příloha k mnoha pokrmům. V Čechách jsou proslulé zejména v kombinaci se smaženým sýrem, nebo s nejrůznějšími druhy masových steaků. Skvělé budou i s osmaženým rybím filé. Abyste ochutnali ty nejskvostnější hranolky, nemusíte chodit do žádné vyhlášené restaurace. Připravte si je jednoduše doma. Zde je několik triků, jak brambory učinit křupavější než obvykle.

Co potřebujete na výrobu křupavých hranolek?

Připravte si následující suroviny:

  • 3 středně velké brambory
  • Slunečnicový olej
  • trochu soli dle chuti
  • trochu krupicového cukru

Jak postupovat při přípravě křupavých bramborových hranolků?

V první fázi si oloupejte brambory, omyjte je ve vodě a nakrájejte na hranoly, jak jste zvyklí.

Pak kousky brambor namočte do studené vody a připravte si marinádu. Do misky si nalijte dva šálky studené vody a ochuťte je lžičkou soli a lžičkou krupicového cukru.

Dobře tekutinu promíchejte a vlijte ji k bramborám do větší mísy. Hranolky nechte marinovat v roztoku asi dvacet minut.

Poté je vyjměte a rozložte na savé papírové utěrky, nebo klasickou čistou utěrku z bavlny. Osušte z brambor přebytečnou tekutinu. Měly by být zcela suché.

Fáze zamrazování a následné smažení

Pak hranolky vložte do plastové misky a uzavřete víčkem. Dejte je zamrazit asi na hodinu až hodinu a půl. Díky tomuto procesu se stanou mnohem křupavější a jemnější, než jak je znáte.

Po uplynutí doby hranolky z brambor vyjměte z mrazáku a smažte na dostatečné vrstvě rozpáleného slunečnicového oleje dozlatova. Smažené hranolky vyjměte z tuku a nechte okapat na savých papírových utěrkách.

Podávejte dle svého uvážení. Pokrm bude chutný jak samotný s tatarskou omáčkou, majonézou, nebo kečupem, tak i s jakýmkoliv masem (kuřecím, vepřovým, hovězím nebo rybou).

Přejeme vám dobrou chuť!

Laisser un commentaire