Recept na vánoční perníčky, které můžete péct těsně přes svátky


Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří, a to nejen svou chutí, ale především svou kořeněnou vůní. Kdo by nemiloval intenzivní aroma skořice, anýzu a hřebíčku. Tohle cukroví mají v oblibě jak děti, tak i dospělí. Každý má svůj vlastní recept na perníčky. Primárně se musí péct alespoň měsíc až dva dopředu, aby do vánočních dnů dobře změkly. S tímto receptem vám ale tato starost odpadá. Chcete mít voňavé perníčky měkké ihned? Zkuste je připravit dle tohoto postupu.

Jaké je tajemství měkkých perníčků?

Možná vás zajímá, v čem tkví to kouzlo, které učiní perníčky ihned měkkými a dokonale vláčnými. V první řadě je potřeba těstu dopřát dostatek času na „uležení“. Nejlepší perníčky zhotovíte jedině tak, když těsto necháte „odpočívat“ v lednici přes noc. A v poslední fázi, kdy přistupujete k samotnému pečení, je důležité cukroví vyjmout z trouby včas (ideálně po pěti až sedmi minutách). Perníčky by měly mít na omak houbovitou konzistenci.

Potřebné ingredience na měkké perníčky

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny:

  • 250 gramů hnědého cukru
  • 2 až 3 lžíce tekutého medu
  • 2 vejce
  • 100 gramů másla
  • 450 gramů hladké mouky (225 g žitné a 225 g pšeničné)
  • 1 lžičku jedlé sody (nebo prášek do pečiva)
  • 1 víčko octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 až 2 lžičky perníkového koření (anýz, mletá skořice, hřebíček, muškátový oříšek)

Na dekoraci budete potřebovat:

  • několik vaječných bílků
  • moučkový cukr

Jak postupovat při výrobě těsta na měkké perníčky?

Ve vodní lázni si smíchejte v misce hnědý cukr, med, vejce a změklé máslo. Až bude tekutina homogenní, odstavte ji z lázně a nechte vychladnout. V hrnku si následně smíchejte jedlou sodu s octem a přilijte postupně do vlažné vaječné hmoty s medem a cukrem. Dále vsypte do směsi perníkové koření, prosátou mouku a zakysanou smetanu. Rukama na závěr vypracujte hladké a nelepivé těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici „odpočívat“ přes noc.

Příprava měkkých perníčků a fáze pečení

Druhý den těsto vyjměte z chladničky a dejte na pomoučený vál. Pomocí válečku vytvořte asi 3 mm tenký plát. Z něj vykrajujte pomocí tvořítek na cukroví perníčky a ty pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem.

Polotovary dejte péct do předehřáté trouby na 5 až 7 minut při 180 stupních Celsia. Perníčky je potřeba hlídat. Musíte je vyjmout tehdy, když budou mít na omak měkkou konzistenci. Upečené cukroví nechte asi deset minut chladnout a poté zabalte do krabice.

Zdobení perníčků bílkovou glazurou

K zdobení perníčků je potřeba udělat si glazuru z moučkového cukru a vaječných bílků. Lze přidat do směsi i trochu citronové šťávy. Na zhruba 800 gramů budete potřebovat: 2 bílky z vajec, 3 sklenice moučkového cukru a lžičku čerstvé citronové šťávy. Nejprve si oddělte u vajec žloutky od bílků a ty vyšlehejte do pěny, postupně do nich přidávejte po lžících moučkový cukr a stále šlehejte.

Nakonec zakápněte citronovou šťávou a po několika minutách máte glazuru na perníčky hotovou. Polevu navrstvěte do cukrářského sáčku a upečené cukroví zdobte dle svého uvážení.

Servírování perníčků a tip na závěr

Glazuru nechte na perníčcích dobře ztuhnout a poté cukroví uložte zpět do krabice, kde snad vydrží do svátků vánočních (pokud jej nesníte dříve, je totiž dokonalé). Tyto perníčky si určitě zamilujete. Jsou vhodné jak k šálku kávy, tak třeba i k ovocnému a bylinkovému čaji. I děti domácí perníček potěší s hrníčkem teplého kakaa.

V případě, že jste milovníci čokolády, můžete místo bílkové polevy navrstvit na perníčky tu čokoládovou. K tomuto účelu vám postačí asi sto gramů hořké čokolády a třicet gramů změklého másla. Tyto suroviny rozehřejete, metličkou spojíte a cukroví směsí poléváte. Necháte zatuhnout a je to.

Děti si rády vyhrají například tím, že perníčky dozdobí lentilkami, cukrovými vločkami a podobně. Právě na čokoládové polevě budou tyto dobroty skvěle držet. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire