Recept na domácí kyselé zelí podle rodinného receptu


Protože se mílovými kroky blíží zima, je potřeba si udělat ve spižírně řádné zásoby vitamínů. Ty posílí vaši obranyschopnost a během chladných měsíců vás nic neskolí. Perfektním zdrojem vitamínů je zelí. S tímto rodinným receptem si můžete připravit to kysané, které i po naložení do sklenic zůstane dokonale křupavé.

Jaké ingredience budete potřebovat na domácí kyselé zelí?

Připravte si následující suroviny:

  • 2 kilogramy zelí
  • 1 mrkev
  • 1 litr vody
  • 1 lžíci krupicového cukru
  • 2 lžíce soli

Jak postupovat při přípravě domácího kyselého zelí?

Zelné hlávky si očistěte a nakrouhejte je do velké mísy nebo lavoru nahrubo. Pak k zelí přidejte i oloupanou a nastrouhanou mrkev. V další fázi je potřeba si připravit marinádu. V hrnci si smíchejte litr vody s dvěma lžícemi soli a lžící krupicového cukru.

Nálev poté přidejte k zelenině a dobře vařečkou nebo čistýma rukama promíchejte. Salát uhlaďte, přikryjte například dřevěným prkýnkem a položte na něj něco těžkého (kámen apod.) Tím podpoříte proces kvašení.

Směs nechte v míse nebo lavoru fermentovat asi tři dny při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby vyjměte zelí z nádoby a nechte na vzduchu přes noc, aby získalo i trochu té hořkosti.

Plnění sklenic a uskladnění kyselého zelí

Nakonec domácí kyselé zelí plňte do dobře vymytých nejlépe sterilovaných sklenic, důkladně upěchujte a následně zavíčkujte. Sklenice se zeleninou uchovávejte na temném a chladném místě, ideálně tedy ve sklepě či ve spíži. Tak vám zelí vydrží až do chladným zimních měsíců. Pak si na něm můžete kdykoliv pochutnávat.

Hodí se jak k zeleninovým, tak i masitým pokrmům. Ostatně skvělé je i samotné, jako chutná svačinka k posílení imunitního systému. Jestliže máte v oblibě chutě pálivé, můžete do zelí přidat i trochu chilli koření či celou feferonku. Přejeme dobrou chuť!

Laisser un commentaire