Zapečené zelí s vejcem


Pokud potřebujete doplnit vitamíny a zároveň uvařit oběd pro celou rodinu, bude zapečené zelí s vejcem vhodnou volbou. Pokrm skvěle zasytí a doplní především vitamín C. Kromě toho se jedná o recept, který rozhodně nezatíží vaši peněženku. Je složen z velmi levných surovin, což mu však na chuti neubírá.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu zapečeného zelí?

Připravte si tyto ingredience:

  • 700 gramů čerstvého bílého zelí
  • 150 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžičku škrobu
  • sůl a pepř dle chuti
  • bylinky a koření dle obliby

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si očistěte a omyjte zelnou hlávku. Pak ji buď nakrouhejte nahrubo do většího hrnce, nebo nakrájejte ostrým nožem na menší kostičky.

Poté zelí asi pět minut povařte v mírně osolené vodě a nakonec sceďte. Spařenou zeleninu v další fázi umístěte do slunečnicovým olejem vymazaného pekáčku a pusťte se do zapékací omáčky.

V misce si smíchejte vejce, mléko, škrob a směs okořeňte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami.

Nakonec zelí omáčkou přelijte rovnoměrně po celé ploše.

Nyní pekáček přikryjte alobalem a pokrm dejte péct do trouby na dvacet minut při 180 °C. Posledních pět minut dopékejte bez alobalu, aby povrch zezlátnul.

Servírování zapečeného zelí a tipy na závěr

Až bude zelí upečené, vyjměte jej z trouby a podávejte například s vařenými bramborami, nebo těmi šťouchanými. Hodit se bude klidně i zeleninový salátek či nakládaná zeleninka. Tak doplníte ještě více vitamínů a vaše imunita se stane silnější.

Pro křupavější krustu je možné na povrch zeleniny před pečením nasypat strouhaný tvrdý sýr dle obliby (vhodný je eidam, čedar, nebo ementál). Masožravci zase mohou do směsi nastrouhat libovou šunku, klobásku nebo uzené maso. Je to zcela na vás. K pečenému zelí se hodí prakticky každá uzenina. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire