Pochutnejte si s rodinou a přáteli na zdravém dezertu: Čokoládový dort bez pšeničné mouky, másla a cukru vás osloví


Když se řekne dort, mnozí si jistě vybaví hutný piškot a velké množství tučného krému. Mlsat se však dá i zdravým způsobem. S tímto jednoduchým receptem se o tom přesvědčíte. Čokoládový dort bez másla, mouky a cukru osloví zejména ty, kteří se snaží udržet ve formě.

Jaké suroviny budete potřebovat na zdravý čokoládový dort?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 20 gramů kakaového prášku
  • 30 gramů kukuřičné mouky
  • 40 gramů sladidla ze stévie
  • 200 gramů hořké čokolády (50 až 70 %)
  • 200 gramů cukety
  • 4 vejce
  • malé množství vanilkového extraktu

Pokud chcete skutečně upéct stoprocentně zdravý koláč, vybírejte suroviny organické, tedy z domácích zdrojů (např. u vajec a cukety).

Jak postupovat při přípravě zdravého čokoládového dortu?

Ve vodní lázni či mikrovlnné troubě si rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu v misce. Poté si očistěte cukety, omyjte je a nastrouhejte do větší mísy.

Nyní si k ruce vezměte vajíčka a oddělte u nich žloutky od bílků. Z těch vyšlehejte tuhý sníh. Následně vaječné žloutky promíchejte s trochou vanilkového extraktu a přisypte sladidlo ze stévie.

Nakonec vše propojte i s kakaovým práškem, rozpuštěnou čokoládou, kukuřičnou moukou a strouhanou cuketou.

Do těstíčka na závěr ještě pomocí metličky zakomponujte bílkový sníh, aby bylo nadýchané.

Fáze pečení čokoládového dortu a jeho servírování

V další fázi si těsto nalijte do koláčové formy vymazané tukem nebo vystlané pečícím papírem a dejte péct na cca 180 °C po dobu 30 minut.

Upečený dezert vyjměte z trouby, nechte vychladnout a podávejte například se zakysanou smetanou. Pokud nedržíte dietu, bude dort skvělý i se zmrzlinou s příchutí vanilky či šlehačkou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Dozdobení čokoládového dortu je možné rovněž pomocí čerstvého ovoce (banány, jahody, maliny, borůvky), nebo oříškovým posypem. Lze použít drcené lískové či vlašské ořechy. Pro ještě lepší chuť můžete na povrch dezertu nanést čokoládovou polevu buď z hořké či mléčné čokolády.

Kdo má rád kořeněnější příchutě, jistě zvolí i mletou skořici na dochucení těsta před pečením. Pakliže budete dort připravovat pouze pro dospělé, pokapejte upečený piškot nějakým dobrým koňakem. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Dokončete si svůj lahodný výtvor, jak je jen libo.

Laisser un commentaire