Vzpomínky na dětství se vám vybaví při pečení ovocného koláče


Udělejte si tento skvělý koláč s ovocným džemem, kterým překvapíte své děti nebo rodinu. Hodí se ke kávě nebo příjemnému posezení. Navíc můžete pokaždé změnit ovoce, kterým budete korpus potírat.

Koláč uděláte z několika surovin

Na upečení koláče budete potřebovat:

  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 130 g cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 310 g mouky
  • špetku soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 350 g džemu. (Použít můžete jakékoliv ovoce, které máte rádi. V receptu je použit džem z černého rybízu.)

Nejdříve si vyndejte máslo z lednice, protože ho budete potřebovat měkké, takže no nechce změknout při pokojové teplotě. Potom ho smíchejte se solí a hoďte do mixéru, kde ho nechce minutu mixovat. Přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a pokračujte v míchání. Mixér nastavte na nejvyšší rychlost a míchejte, dokud těsto nebude nadýchané, to jsou asi 2-3 minuty.

Koláč vznikne ze dvou vrstev

Do směsi přidejte vejce a dále míchejte asi tři minuty. Přidávejte postupně mouku, do které jste nasypali prášek do pečiva. Nejdříve promíchejte v mixéru, poté špachtlí a nakonec těsto hněťte rukama. Musí být hladké, měkké a snadno dělitelné.

Těsto položte na pečící papír a válečkem ho vyválejte do obdélníkového tvaru o tloušťce asi 5 mm. Mělo by vám vyjít na celý plech o rozměrech 30 x 35 cm. Plát těsta propíchejte pomocí vidličky.

Poté jej dejte péct na 200 stupňů na 10-12 minut, dokud nezhnědnou okraje. Nechte vychladnout. Ostrým nožem odkrojte okraje a rozkrojte plát na polovinu, čímž získáte dva obdélníky.

Těsto, které vám zbylo po vyrovnání okrajů, dejte do pytlíku a rozdrobte.

První obdélník těsta přeneste na podnos. Na něj rozetřete polovinu džemu, okraje nechte volné.

Položte na džem druhý obdélník, namažte zbývajícím džemem a zakryjte také okraje. Posypte drobky, které jste získali z odkrojeného těsta.

Koláč nechte 2-3 hodiny odpočívat při pokojové teplotě. Nakrájejte na kostky a můžete podávat.

Laisser un commentaire