Majonéza podle receptu z roku 1959, každá lžíce stojí za to


Příběh, který vypraví o původu něčeho tak běžného, jako je majonéza, je stále zahalen tajemstvím. Kardinál Richelieu údajně nepřímo přidal svou ruku k dílu a přispěl k tomu, že o majonéze ví celý svět. Majonézu si můžete snadno vyrobit doma, protože na ni potřebujete jen olej, citronovou šťávu a vejce.

Byla vytvořena ve Francii a dnešní podoba je úplně jiná

Dnešní produkt, který najdete v supermarketech, nemá s původní majonézou nic společného. Jednoduchý recept na tu z roku 1959 najdete ve starých kuchařkách. Hmota je stabilní a hustá, nebudete potřebovat konzervační látky ani další stabilizátory.

Tuto domácí majonézu použijete do salátů, je mnohem zdravější než jakýkoliv rostlinný olej. A jak ji tedy dělávaly naše babičky? Budete potřebovat:

  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 2 ks vajec
  • 1 lžičku hořčice
  • 1 lžičku cukru
  • 50 ml octa
  • 5 gramů soli

Nejdříve si připravte všechny suroviny, protože musejí mít pokojovou teplotu. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky nalijte do mísy a dobře promíchejte. Přidejte sůl, cukr, hořčici a ocet a šlehejte, dokud nebudete mít hustou krémovou konzistenci. Místo octa můžete použít 1,5 lžíce citronové šťávy.

Nebojte se vysokého obsahu tuku. Je to totiž normální. To, co mají jako majonézu ve Francii nebo Anglii, nelze ani považovat za majonézu. Nicméně ji tam nemají rádi o nic méně než tady u nás. Pokud stále nevíte, čím se liší domácí majonéza od té ze supermarketu, je nejvyšší čas vyzkoušet tento recept.

Majonéza je oblíbenou pochutinou napříč generacemi

Hodně lidí majonézu přidává do salátů nebo dresinků, děti milují hranolky nebo krokety právě s majonézou. Dá se tak vyrobit i zdravější varianta, díky tomu budete vědět, co vlastně jíte. Domácí majonéza se připravuje pouze z jednoduchých surovin. Navíc, pokud použijete ponorný mixér, budete mít hotovo do několika minut. V lednici vám majonéza vydrží několik týdnů, pokud ji budete poctivě uzavírat.

Laisser un commentaire