Bramboráky: rychlý oběd i vděčná večeře, vyzkoušejte také se zakysanou smetanou!


Každá rodina má svůj oblíbený recept na přípravu bramboráků. Bramboráky jsou klasikou, která nemůže chybět na stole při večírcích nebo při posezení u piva. Omamná vůně česneku s bramborami naláká i ty největší mlsouny. V dnešním receptu představíme variantu bramboráků, které se hodí také jako příloha, protože právě typický česnek nahrazuje cibule. Tyto bramborové placky jsou jemnější, hodí se k vegetariánské večeři se zakysanou smetanu, ale doplnit je lze samozřejmě zelím, pečeným masem nebo vařenou klobásou.

Jemné bramboráky pro každého

U bramboráků nebo bramborových placek záleží na konzistenci těsta. Zatímco klasické bramboráky se připravují ze strouhaných brambor, v tomto receptu hraje prim mixér. Co kromě něj budete pro přípravu těchto bramboráků potřebovat? Připravte si:

  • 1 kg brambor,
  • 2 vejce,
  • 1-2 cibule,
  • 40-80 g pšeničné mouky,
  • 100 ml slunečnicového oleje,
  • sůl,
  • mletý pepř,
  • zakysanou smetanu.

Příprava

Oloupejte cibuli a nakrájejte na kostičky. Brambory oškrábejte škrabkou, omyjte a nakrájejte na větší kousky.

Pomocí mixéru rozmixujte směs cibule a brambor na hladké těsto. Rozklepněte vejce a přidejte do těsta, dobře promíchejte.

Nyní přidejte mouku, přidávejte jí postupně, záleží na konzistenci, aby těsto zůstalo hladké jako kaše.

Osolte a opepřete.

Rozpalte rostlinný olej a pomocí naběračky lijte těsto do pánve, pečte z obou stran dozlatova, potrvá to přibližně 3-4 minuty.

Přebytečný tuk zbavte pomocí papírových utěrek, na které bramboráky položíte. Podávejte ještě horké se zakysanou smetanou, kterou můžete doplnit o kopr a prolisovaný česnek. Děti si je mohou posypat nastrouhaným sýrem a dochutit kečupem.

Typické české bramboráky mají česnekovou chuť, kterou doplňuje majoránka. Tyto placky jsou spíše vhodné pro děti, protože nemají výraznou chuť nebo se hodí jako příloha k pečenému masu, zvěřině nebo na piknik. Výtečné jsou také na stůl k pivu.

Laisser un commentaire