Poctivé americké koblihy a donuty


Dokonalý recept pro mlsné jazýčky? Rozhodně tento na pravé americké koblihy, které výtečně chutnají a promění obyčejnou snídani v ojedinělý gastronomický zážitek. Tyto koblihy se však hodí také na svačinu do školy nebo k odpolední kávě či čaji. A děti? Ty je vlastně mohou jíst kdykoli! Nezbyde než připravit další dávku na smažení, aby se dostalo opravdu na každého!

Ingredience

Připravit americké koblihy zvládne opravdu každý, navíc se připravují z přísad, které má zcela jistě každý doma ve spíži. Nebojte se pustit ke koblihám děti, zvládnou si je totiž připravit určitě sami. A co budete potřebovat? Připravte si:

  • 300 g mouky,
  • 10 g sušeného droždí,
  • 10 g cukru krystal,
  • 1 vejce,
  • 200 ml vody,
  • 6 g soli,
  • 8 g jedlé sody,
  • rostlinný olej na smažení.

Příprava

Připravte si větší misku a nasypejte do ní prosátou mouku. Přidejte sušené droždí a cukr, promíchejte rukou. Do mísy rozklepněte vejce a nalijte část vody. Dobře míchejte.

Osolte a přidejte také jedlou sodu, zalijte zbývající vodou. Promíchejte důkladně, abyste získali tužší těsto a nechte kynout. Přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 10-15 minut.

Připravte si vál nebo pomoučněte desku stolu, těsto si rozložte a jemně rozválejte, ale ne příliš, aby koblihy byly pěkně nadýchané. Poté pomocí větší sklenice, např. zavařovací, vytvarujte větší kroužky. Vnitřek vykrojte menší sklenkou nebo víčkem, můžete vyříznout také nožem.

Koblihy nechte ještě kynout, a přitom si připravte hlubokou pánev a rostlinný olej, použijte větší množství oleje, při použití více oleje nebudou koblihy tolik mastné. Dejte postupně smažit z obou stran, usmažené koblihy pokládejte na papírové utěrky nebo ubrousky, zbavíte se tak přebytečného oleje.

Milovníci čokolády si mohou koblihy dozdobit domácí čokoládovou polevou, kterou si jednoduše připravíte ve vodní lázni rozpuštěním čokolády a smetany na šlehání v poměru 2:1. Vršek polevy ještě můžete dozdobit drcenými lískovými oříšky. Tyto delikátní koblihy jistě budou také zajímavým zpestřením dětské oslavy.

Laisser un commentaire