Dokonalá příloha k jakémukoliv masu: Připravte si zapečené brambory s cibulí


Už jste přejedení kroket, hranolek, těstovin nebo rýže? Pak si připravte tyto skvostné zapečené brambory s cibulí, které dokonale doplní jakékoliv masité jídlo. Takovou přílohu si budete chtít dopřávat pravidelně.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených brambor?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto suroviny:

  • 1 kilogram brambor
  • 1 až 3 ks cibule
  • 200 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů vody
  • 1 kostku kuřecího bujónu
  • trochu másla

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor?

Nejprve si oloupejte brambory a důkladně je omyjte pod teplou vodou. Poté je pokrájejte na tenčí plátky a dejte stranou. Nyní si očistěte cibuli a tu nakrájejte na půlměsíčky. V další fázi si k ruce vezměte plech nebo zapékací misku a vymažte ji trochou másla nebo oleje. Na dno vyskládejte část brambor a poté cibuli. Takto opakujte vrstvy, dokud nenaplníte pekáč celý.

Nyní si rozpusťte ve vroucí vodě kuřecí bujón a tekutinu vlijte na brambory spolu s mlékem. Na vrch poklaďte plátky másla, přikryjte pokrm alobalem a dejte péct do trouby na 400 minut při teplotě cca 200 °C. Posledních pár minut dopékejte bez hliníkové fólie, abyste získali křupavou kůrku.

Servírování zapečených brambor

Až budou brambory hotové, podávejte je teplé například k výše uvedenému kuřecímu či vepřovému plátku. Budou se však hodit i k rybám a jiným druhům masa. Vegetariáni je mohou osvěžit zeleninovým salátkem (jako obloha). Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr pro masožravce

Ze zapečených brambor s cibulí a kuřecím vývarem lze ostatně vyrobit i plnohodnotné jídlo pro masožravce. Stačí do něj zakomponovat na kousky pokrájené vepřové uzené maso nebo libovější slaninu. Hodit se však bude i jiná uzenina (např. klobása). Místo mléka pak můžete přelít pokrm smetanou s rozšlehaným vejcem a po upečení získáte dobrotu pro celou rodinu.

Laisser un commentaire