Gurmánské hranolky BEZ KAPKY OLEJE připravené za pár minut


Hranolky si obvykle lidé připravují ve fritéze, což není příliš zdravá varianta. Pokrm nasaje totiž mnoho přepáleného tuku a vaše srdce vám pravděpodobně nepoděkuje. Odlehčete svůj jídelníček. Vzdávat se hranolků ovšem nemusíte. Zkuste dietnější variantu z trouby.

Jaké suroviny budete potřebovat na zdravější a křupavější hranolky?

Obstarejte si tyto nezbytné ingredience:

  • ½ kilogramu brambor
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • ½ lžičky soli
  • mletý černý pepř: dle chuti
  • 1 vaječný bílek

Jak postupovat při přípravě zdravějších hranolek z trouby?

Nejprve si oloupejte brambory a důkladně je omyjte ve vlažné vodě. Pak je nakrájejte do tvaru hranolek. Tloušťku si zvolte dle svého uvážení.

Nyní si v misce vyšlehejte vaječný bílek spolu se sladkou mletou paprikou, pepřem a solí.

Bramborové hranolky vložte následně do mísy, přelijte touto směsí koření a dobře promíchejte.

Fáze pečení bramborových hranolek a jejich servírování

Až brambory pečlivě obalíte ve směsi koření, vyskládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Posléze je dejte péct do trouby na 10 až 15 minut při teplotě 220 °C.

Na povrchu hranolek by se měla vytvořit zlatavá kůrka. Hotový pokrm vyjměte z trouby a podávejte s oblíbenými omáčkami a dipy. Hodit se bude například tatarka, kečup nebo třeba česnekový dip se zakysanou smetanou. Upečené brambory na tento způsob budou vhodné i jako příloha k různým masovým steakům. Přejeme vám dobré chutnání.

Tipy na závěr

Obdobným způsobem můžete nachystat i velice zdravé hranolky z kořenové zeleniny, tj. mrkev, petržel, celer, nebo třeba z batátů. Pokud nemáte v oblibě mletou sladkou papriku, lze ji nahradit jakýmkoliv jiným kořením. Skvělé budou na brambory i různé bylinky, a to jak v čerstvé, tak v sušené podobě (např. petrželka, pažitka, oregano). Zkusit můžete rovněž strouhaný parmazán, který vytvoří na povrchu skvostnou křupavou krustu.

Laisser un commentaire