Šťavnaté nakládané maso se stane delikátní chuťovkou pro každou příležitost


Oblíbili jste si v poslední době masové konzervy? Pak na ně zanevřete, až ochutnáte domácí nakládané maso ve sklenicích. Nemá prostě žádnou konkurenci a je naprosto bez konzervantů. V chladu vám vydrží i několik měsíců.

Potřebné suroviny na přípravu nakládaného masa

Než se pustíte do nakládaná masa, obstarejte si:

  • 800 až 100 gramů vepřového bůčku (libovějšího)
  • 2 bobkové listy
  • 2 celé pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 litr vody
  • 120 gramů soli

Jak postupovat při nakládání masa?

Vepřové maso nejprve nakrájejte na menší kusy.

Pak je vložte do velké sklenice, kterou jste si předtím pečlivě vymyli a případně i vysterilizovali. Následně vložte k vepřovému i bobkové listy, celé pepře, oloupaný česnekový stroužek a zalijte solankou, kterou jste si připravili svařením litru vody a soli.

Zavařování vepřového masa ve sklenicích

Až budete mít nádobu naplněnou, přivřete ji víčkem (nezavírejte) a vložte do hrnce s vodou. Zavařujte maso cca dvě hodiny na mírném plamenu.

Pak jen opatrně pomocí utěrky sklenici vyjměte, zavíčkujte ji důkladně a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí umístěte nakládané vepřové nejlépe do studeného sklepa nebo třeba i lednice.

Servírování nakládaného masa

Až budete mít vše hotové, můžete si na nakládaném vepřovém masu pochutnat například s čerstvým strouhaným křenem, plnotučnou hořčicí, kyselými okurkami, cibulkami, čalamádou a čerstvým kváskovým chlebem. Hodit se však bude i jakékoliv jiné čerstvé pečivo (housky, rohlíky, veka, bageta).

Přejeme vám dobré chutnání.

Tipy na závěr

Máte rádi pikantnější chutě? Pak do sklenice s vepřovým masem před zavařováním umístěte jednu nebo dvě feferonky. Použít můžete i jemně pokrájenou chilli papričku. Chutné budou v receptu i jakékoliv čerstvé bylinky a koření dle preferencí. Po otevření sklenice skladujte pokrm vždy v chladničce a co nejdříve jej zkonzumujte.

Laisser un commentaire