Domácí tavený sýr je daleko zdravější než ten kupovaný. Inspirujte se jednoduchým receptem


Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácího taveného sýru?

Než se pustíte do práce, obstarejte si:

  • ½ kilogramu měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 100 gramů másla
  • sůl dle chuti
  • voda dle velikosti hrnce

Jak postupovat při přípravě domácího taveného sýra?

K ruce si vezměte menší hrnec a naplňte jej vodou zhruba z poloviny. Poté přiveďte tekutinu k varu. Tak vytvoříte vodní lázeň. Dále si do skleněné nebo kovové misky vložte měkký tvaroh, vejce, vsypte jedlou sodu a vyšlehejte v homogenní hmotu. Nakonec ještě vmixujte změklé máslo, dosolte dle potřeby a váš tavený sýr bude připravený. Měli byste získat hladkou krémovou hmotu. Tu vlijte do plastové misky, zavřete víčkem a dejte tuhnout do lednice na několik hodin.

Servírování domácího taveného sýra

Ztuhlý tavený sýr vyjměte z lednice a namažte například na čerstvý krajíc chleba, nebo na rohlík a housku. Hodí se v podstatě jakékoliv pečivo. Výborně pomazánku doplní i libová šunka nebo jiný oblíbený salám. S domácím „taveňákem“ připravíte i dokonalé chlebíčky na slavnostní příležitosti. Přejeme vám dobré chutnání.

Tipy na závěr

Chtěli byste si připravit tavený sýr s příchutí? To nebude žádný problém. Do směsi při tavení na vodní lázni vložte třeba oloupaný a strouhaný křen, jemně nasekanou pažitku, petrželku, kopr, nebo i jarní cibulku. Skvělý bude tavený sýr i s najemno nastrouhanou uzeninou (klobáskou či šunkou). Paprikovou příchuť zase snadno vytvoříte přisypáním mleté sladké papriky. Perfektní budou v pomazánce i sladkokyselé kapie. Je zkrátka jen na vás, jak si tuto domácí dobrotu dochutíte.

Laisser un commentaire