Upečte si voňavý a křupavý chléb, který budete mít připravený během několika málo minut


Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácího křupavého chleba?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 400 gramů chlebové nebo hladké mouky + trochu na propracování těsta
  • 1 gram sušeného droždí
  • 300 mililitrů vody
  • 8 gramů soli

Jak postupovat při přípravě domácího chleba?

V hluboké míse si smíchejte prosátou chlebovou nebo hladkou mouku spolu se sušeným droždím, vodou a solí. Měli byste vypracovat polotuhou směs, kterou v nádobě překryjte potravinovou fólií a nechte aspoň půl hodiny na teplém místě vzejít. Hmota znásobí objem až 4x. Posléze těsto vyklopte na pomoučený vál a prohněťte jej. Vytvořte jakýsi bochánek a položte ho na kus pečícího papíru.

Pečení domácího chleba a jeho podávání

Nyní si v předehřáté troubě na 180 °C zahřejte řádně velký hrnec i s poklicí a pak ho opatrně vyjměte. Do něj vložte připravený bochník i s pečícím papírem, přiklopte poklicí a pečte v troubě cca 40 až 50 minut. Na povrchu pečiva by se měla vytvořit krásná zlatavá a křupavá kůrka. Měkoučký a lahodný chléb nechte vychladnout a podávejte pokrájený například s oblíbenými pomazánkami či uzeninou a sýrem. Přejeme dobré chutnání.

Tipy na závěr

Chtěli byste si domácí chleba vylepšit? Pak do těsta před pečením můžete vsypat například nasekané vlašské oříšky, chia semínka, slunečnicová semínka, nebo ta sezamová. Je jen na vás, jak si chlebík ochutíte. Výše uvedenými ingrediencemi připravíte mnohem zdravější verzi. Zaměnit klasickou hladkou mouku rovněž můžete za tu celozrnnou. Kromě velkého bochníku lze samozřejmě tvořit i menší bochníčky nebo dokonce jakési dalamánky.

Laisser un commentaire