Jak si připravit bramboráky na americký způsob?


Hashbrown můžete najít v mnoha restauracích s rychlým občerstvením nebo si je koupit v supermarketu v chlazené nebo mražené podobě.

Ve skutečnosti je toto jídlo velmi podobné klasickým bramborovým plackám, ale jsou připraveny jinou technologií. Můžete si je připravit podle chuti – se sýrem, zeleninou, česnekem. Americké bramboráky jsou velmi chutné.

Potřebujete jen základní suroviny

Připravte si následující potraviny:

  • 500 g brambor
  • 100 g tvrdého sýru
  • 50 g másla
  • 30 g mouky
  • Sůl a další koření podle chuti
  • Rostlinný olej

Oloupané brambory nastrouhejte na velkém struhadle. Nastrouhané je ponořte na 10 minut do ledové vody – tím odstraníte přebytečný škrob. Poté z brambor opatrně vymačkejte vodu, nejlépe přes utěrku nebo gázu. Na pánvi si mezitím rozpusťte máslo a brambory na ni rozložte. Za stálého míchání na středním ohni připravte brambory do poloměkka, udržujte asi 5 minut.

Můžete přidat ingredience podle chuti

Brambory poté dejte do misky a nechte vychladnout, aby byly pouze teplé. Dejte sůl a pepř podle chuti, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a promíchejte. Nakonec přidejte mouku a znovu promíchejte.

Bramboráky tvořte ve formě malých obdélníků. Při formování je vhodné pomoci si nožem. Poté je smažte na pánvi s malým množstvím rostlinného oleje. Až se objeví červená barva, otočte placku a smažte druhou stranu. Poté již máte hotovo a můžete je podávat s omáčkou podle vaší chuti. Dobré budou také studené, pokud nestihnete udělat teplou večeři. Hodí se také jako příloha k masu.

Bramboráky nebo bramborové placky jsou oblíbené po celém světe. V České republice jsou spojené hlavně se spoustou česneku a majoránky, a smaží se na oleji. V Krkonoších se jim říká „sejkory“, jinde to může být cmunda. Názvů existuje mnoho, ale pořád se jedná o bramborák. Jsou oblíbenou přílohou v restauracích a můžete si do nich namíchat kromě sýru také oblíbenou zeleninu nebo naškrábat maso.

Laisser un commentaire