Připravte si lahodné kondenzované mléko vlastnoručně doma. Je o poznání chutnější oproti tomu kupovanému


Kondenzované mléko připravené vlastnoručně v domácích podmínkách se vám bude hodit například na pečení sladkých koláčů a buchet. Skvělé však bude i ve zmrzlině, nebo v krémech na nepečené dezerty! Inspirujte se snadným receptem.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu domácího kondenzovaného mléka?

Obstarejte si prakticky pouze dvě suroviny, a to:

  • 300 gramů krystalového cukru
  • 1 litr mléka (ideálně plnotučného)

Jak postupovat při přípravě domácího kondenzovaného mléka?

Vezměte si k ruce hrnec se silnějším dnem a nasypte do něj krystalový cukr. Pak jej přelijte mlékem a zahřívejte směs na plotně (na středním plamenu). Proces karamelizace bude trvat asi 35 minut. Mléko průběžně promíchávejte, začne po nějaké době houstnout. Následně směs odstavte ze sporáku a promixujte ručním šlehačem (minimálně čtvrt hodiny). Z výše uvedeného množství byste měli získat asi půl kilogramu kondenzovaného mléka. To přelijte do sklenice, uzavřete víčkem a skladujte v lednici.

Historie kondenzovaného mléka

A jak to vlastně bylo se vznikem onoho oblíbeného kondenzovaného mléka? Už v devatenáctém století lidé přemýšleli nad tím, jak za dob krutých válek uchovat mléko co nejdéle čerstvé. A tak postupem času přišli na to, že přidáním cukru prodlouží podstatně jeho trvanlivost. Poprvé se produkt začal vyrábět v roce 1864 díky jisté Gail Bordenové. Ta je považovaná za průkopnici v tomto ohledu.

Tip na závěr: Použijte domácí kondenzované mléko na upečení vláčného sladkého piškotu

Chcete si udělat radost v podobě sladkého zákusku, ale nechce se vám pouštět do zdlouhavých receptů? Pak vsaďte na tento. Piškot z kondenzovaného mléka máte raz dva hotový. Potřebovat budete:

  • 2 vajíčka
  • 120 gramů změklého másla
  • 125 mililitrů domácího kondenzovaného mléka
  • ½ balení prášku do pečiva
  • ½ balení vanilkového cukru
  • 120 gramů polohrubé mouky
  • 40 až 50 gramů krupicového cukru

Nejprve si vyšlehejte v míse změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Pak přidejte vejce, kondenzované mléko, vanilkový cukr, kypřící prášek a polohrubou mouku. Vypracujte polotekuté těsto, které vlijte do plechu s pečícím papírem. Dejte péct do trouby na cca 30 minut při 180 °C. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a podávejte s kávou, čajem nebo horkým kakaem. Dobrou chuť.

Jak piškot z kondenzovaného mléka vylepšit?

Pokud máte rádi čokoládu, lze piškot z kondenzovaného mléka přelít čokoládovou polevou. Tu zhotovíte ze smetany a hořké čokolády. Možné je do piškotu zakomponovat i jemně mleté vlašské nebo lískové oříšky, nebo třeba čerstvé ovoce. Například rybíz či maliny vyváží sladkost zákusku svou přirozenou nakyslostí. Do těsta můžete kromě jiného přisypat i strouhaný kokos. Kakaový dezert pak jednoduše připravíte přidáním kakaového prášku do těsta před pečením.

Laisser un commentaire