Mrkev se perfektně hodí k redukční dietě. Zařaďte ji do jídelníčku a budete fit

Fotografie: Pixabay

Jedli jste naposledy vařenou mrkev, když vám bylo těžko od žaludku? Tato zelenina je vhodná nejen ke konzumaci v případě trávicích obtíží. Pomůže i s redukcí hmotnosti a dá se perfektně začlenit do jídelníčku. Kromě jiného díky ní dodáte organismu potřebné vitamíny a minerály.

Proč je mrkev vhodná k redukci hmotnosti?

Na hubnutí se podílí zejména vitamíny A i C, které jsou obsažené v mrkvi. A jak to funguje v praxi? Vitamín A ovlivňuje například růst tukové tkáně. Jisté studie potvrdily, že strava s vařenou mrkví může významně předejít vzniku obezity. Vitamín C se pak podílí na lepším odbourávání tuků při cvičení. Proto jej vědci doporučují zařadit do jídelníčku třeba ve formě mrkve. Nejvhodnější úprava této zeleniny při hubnutí je tedy vaření a případně i grilování bez tuku. Zdravá je však i syrová.

Fotografie: Freepik

Všeobecné informace o mrkvi a její účinky na lidské zdraví

Za původní zemi mrkve obecné je považovaná Asie. Tato chutná zelenina obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Mezi ty nejvýznamnější můžete zařadit: vitamín A, C, D, E, B16, B12, sodík, draslík, vápník, hořčík a fosfor.

Mrkev se používá s oblibou i v lidovém léčitelství při potížích se zácpou, při zánětech močového ústrojí, či k podpoření léčby revmatoidního onemocnění. Mrkvová šťáva je také perfektní prevencí srdečních chorob.

Fotografie: Freepik

Jak mrkev zařadit do jídelníčku?

S využitím mrkve v gastronomii je to snadné. Zelenina se hodí nejen do salátů, ale také jako příloha k masovým steakům. Použít ji můžete i do přípravy lahodného smoothie. V kombinaci s kokosovým mlékem, vanilkovými semínky, muškátovým oříškem, nebo mletou skořicí bude perfektní. Skvělé budou rovněž z mrkve placičky opékané na olivovém oleji.

Tip na závěr: Uvařte si skvostnou mrkvovou polévku

Fotografie: Freepik

I v teplých pokrmech je mrkev velmi chutná. Připravte si s námi jednoduchou a lahodnou mrkvovou polévku, která je rovněž dietní. Potřebujete následující suroviny:

  • 30 gramů másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 středně velkou cibuli
  • 680 gramů mrkve
  • 1 a ½ litru kuřecího vývaru
  • sůl dle chuti
  • 1 a ½ lžíce kari koření
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 240 mililitrů zakysané smetany
  • hrst čerstvé nasekané pažitky

Začněte tím, že si oloupete mrkve a cibuli. Obě suroviny pak nakrájejte na menší kousky a orestujte na rozpáleném másle s olivovým olejem dozlatova. Následně vše ochuťte solí, kari kořením, kajenským pepřem a přelijte vývarem. Vařte do změknutí mrkve, a nakonec ingredience rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Při podávání polévku zakápněte zakysanou smetanou a posypte pažitkou. Hodit se k přikusování bude celozrnná bagetka nebo chléb. Pokud nepoužijete k okořenění kajenský pepř, pochutnají si na polévce dozajista i vaše odrostlé ratolesti. Přejeme vám dobrou chuť.

Laisser un commentaire