Zářivý lahodně sladký a hlavně zdravý džem z pampelišek má blahodárné léčivé účinky na chod organismu


Pampeliška neboli smetánka lékařská je běžně sice považovaná za plevel, avšak v lidovém léčitelství i české kuchyni má všestranné užití. Připravit z ní můžete nejen med, ale i lahodný a zdravý džem. Ten oceníte kdykoliv v roce.

Jaké suroviny budete potřebovat na pampeliškového džemu?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 350 až 400 kusů pampeliškových květů (bez listů a stonků)
  • 500 mililitrů vody
  • 1 kilogram moučkového cukru
  • 1 lžičku citronové soli
  • 1 velký čerstvý citron (chemicky neošetřený)

Jak postupovat při přípravě pampeliškového džemu?

Nejprve si musíte obstarat pampeliškové kvítky. Ty sbírejte ideálně ve volné přírodě, nikoliv u silnic a cest. Poté je umístěte do hrnce, podlijte studenou vodou a nechte louhovat asi 7 až 10 hodin. Tak dokonale změknou a zbavíte se i jejich hořkosti.

Následující den pampelišky znovu opláchněte vodou, vymačkejte a přeneste opět do hrnce. Zalijte květy půl litrem vody a vařte asi 15 až 20 minut. Následně na to přidejte kilogram moučkového cukru, jednu lžičku citronové soli a bio citron chemicky neošetřený, který jste pokrájeli na menší kousky. Pokračujte ve vaření asi 7 až 10 minut.

Fáze dokončování pampeliškového džemu a jeho skladování

Až džem v hrnci zezlátne jako med, odstavte jej z plotny a po vychladnutí převeďte přes síto.

Posléze ještě směs duste asi dvě minuty na mírném plamenu.

Nyní si k ruce vezměte důkladně sterilizované sklenice a džem do nich přelijte. Nádoby zavíčkujte a po zchladnutí výrobek skladujte v lednici.

Servírování pampeliškového džemu

Pampeliškový džem oceníte třeba ke snídani na opečeném toustu nebo na rohlíku a housce. Možné je ho použít i k ochucení piškotového těsta, pokud rádi pečete moučníky.

Hodí se ostatně i k naplnění kynutých buchet. Budete se jen oblizovat! Ať už svůj domácí džem upotřebíte jakkoliv, přejeme dobré chutnání.

Laisser un commentaire