Dokonalá příloha nebo lahodné vegetariánské jídlo: Zapečené brambory s kefírem a sýrem vás nadchnou svou chutí


Brambory je možné připravit na tisíce způsobů. A každý je má rád jinak. Pokud jste příznivci zapečených pokrmů, určitě vám tento recept udělá radost. V kombinaci s tvrdým sýrem, kefírem a česnekem budou brambory božské, přesvědčte se.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zapečených brambor s kefírem a sýrem?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si:

  • 1 kilogram brambor (vhodné budou i rané)
  • ½ litru kefíru
  • 1 žlutou cibuli
  • 3 česnekové stroužky
  • 200 gramů tvrdého sýra ke strouhání (eidam, čedar, nebo gouda)
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • slunečnicový olej dle potřeby

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor s kefírem a sýrem?

Začněte tím, že si oloupete a omyjete brambory. Poté je ostrým nožem naplátkujte. Dále si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenčí kolečka.

Ta pak restujte dozlatova na troše slunečnicového oleje. K ruce si vezměte zapékací misku (kterou jste vymazali tukem) a do ní vložte plátky brambor. Na ně poklaďte opečenou cibulku, přidejte lisovaný česnek, sůl, mletý pepř a vše rukama důkladně promíchejte. Povrch pokrmu pak zalijte kefírem po celé ploše.

Fáze zapékání brambor a jejich konzumace

Nyní vložte brambory do předehřáté trouby a pečte je zhruba 30 až 35 minut při teplotě 180 °C. Po uplynutí této doby pokrm vyjměte, posypejte nahrubo strouhaným sýrem a dopékejte dalších 15 až 20 minut.

Hotové jídlo vyjměte z trouby a ihned podávejte buď samotné s oblíbenými omáčkami a dipy anebo s masovým steakem dle výběru.

Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pakliže se vám zdá kefír velmi kyselý, můžete jej před naléváním na pokrm zředit trochou vody. Ovšem lze nahradit i klasickou smetanou na vaření anebo zakysanou smetanou rozmíchanou v tekuté smetaně či vodě. Pro ještě lepší chuť je pak možné k bramborám přidat i čerstvé bylinky dle preferencí. Hodit se bude petržel, pažitka, bazalka, koriandr a rozmarýn.

Laisser un commentaire