Pravé a jedinečné domácí langoše přesně jako ze stánku z výstavy


Smažené placky ze základních surovin potřené slanými či sladkými ochucovadly, to jsou původní maďarské langoše. V naší domovině se zabydlely coby neodmyslitelná součást všech poutí, trhů a podobných příležitostí. Bez nich by to zkrátka nebylo ono.

Často se o ně s větším či menším úspěchem pokoušíme i doma. Přidejte se do skupiny těch, kterým se daří a vyrobte si langoše podle našeho osvědčeného receptu.

Na domácí langoše budete potřebovat tyto přísady:

  • hladká mouka – 450 g
  • bílý jogurt – 1 kelímek
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce
  • cukr – 1 polévková lžíce
  • droždí – 1 kostka
  • sůl – 1 čajová lžička
  • voda – 100 ml

Návod na přípravu:

Nejprve připravte kvásek. Vodu zahřejte tak, aby byla vlažná, ale ne horká. Vlijte ji do hrnečku či do misky, rozdrobte do ní kvasnice a přidejte lžíci cukru. Nebojte se, těsto nebude sladké! Cukr poslouží kvasinkám jako potrava, díky níž odvedou svou práci v těstě tak, jak mají. Směs postavte na teplé místo a nechte 15 minut pracovat. Když se na jeho povrchu začne tvořit pěna, můžete pokračovat dál.

Do velké mísy vsypte hladkou mouku, přilijte do ní kvásek, bílý jogurt, rostlinný olej a jednu čajovou lžičku soli. Vše zpracujte ručně či robotem do hutného, pevného a nelepivého těsta. Pokud je příliš husté, přidejte trochu vody. Jestliže je naopak řídké, přidejte mouku.

Když je těsto pevné a nelepí se na prsty či na metly robota, vyválejte z něj bochánek, potřete jeho povrch i povrch mísy olejem, zakryjte čistou utěrkou či fólií a nechte asi hodinu až hodinu a půl stát a kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Na kamnech rozehřejte pánev s dostatečnou vrstvou oleje. Z vykynutého těsta odkrajujte větší či menší kousky (podle vašich preferencí), prsty je roztáhněte do placky a vložte je do rozpáleného oleje. Smažte langoše z obou stran několik minut dozlatova a dokřupava.

Hotové langoše nechte okapat od přebytečného oleje a podávejte s utřeným česnekem a sýrem, případně s kečupem, tatarkou nebo zakysanou smetanou. Můžete je natřít i marmeládou, jogurtem a/nebo šlehačkou.

Laisser un commentaire