Nejvoňavější koláč s jablky ze základních surovin


Pokud máte doma pár jablek, která potřebujete zužitkovat a máte chuť na sladké, upečte si jednoduchý jablkový koláč, který je tak voňavý, že se vám o něm bude i zdát, a přitom k jeho přípravě nepotřebujete mnoho času, žádné zvláštní cukrářské schopnosti ani tunu drahých surovin. Je navíc ideální ke kávě či čaji a určitě udělá radost jako pohoštění vašim kolegům.

Na jednoduchý koláč s jablky budete potřebovat:

  • Polohrubá mouka – 150 g
  • vajíčka – 3 ks
  • cukr – 100 g
  • vanilkový cukr – ½ balíčku
  • prášek do pečiva – 10 g
  • máslo – 120 g
  • jablka – 2 ks

Návod na přípravu:

Zapněte troubu, aby se rozehřála, na 180 °C a formu na koláč vymažte kouskem másla. Příprava těsta je totiž tak rychlá, že byste se čekáním na troubu zbytečně zdržovali.

Do misky vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim vanilkový cukr a polovinu krupicového cukru a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Rozpusťte 100 gramů másla, nechte ho zchladnout a přidejte ho do rozšlehaných vajíček. Přisypejte kypřící prášek do pečiva, a nakonec polohrubou mouku a míchejte šlehačem tak dlouho, dokud nezískáte polotekuté homogenní a jemné těsto bez hrudek.

Omyjte a osušte jablka, odstraňte stopky a jadřince a pokrájejte je na menší kostičky (jablka nemusíte loupat, slupky nevadí). Vložte jablka do vymazané formy, zasypejte je zbylým cukrem a rovnoměrně na ně rozprostřete připravené těsto.

Koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte ho po dobu 25 až 30 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátne.

Jestliže si nejste jistí propečením těsta, zapíchněte do něj špejli a pokud je po vytažení suchá, máte dopečeno. Pokud na jejím povrchu ulpívají kousky těsta, nechte koláč ještě dopéct.

Po dopečení vytáhněte koláč z trouby a nechte ho zchladnout. Pak ho opatrně překlopte na talíř dnem vzhůru tak, aby jablka byla na povrchu koláče.

Dezert rozporujte na trojúhelníčky a podávejte s kopečkem zakysané smetany, šlehačky či vanilkové zmrzliny.

Dobrou chuť.

Laisser un commentaire