Vinná klobása: Jak správně připravit dokonalou klasiku?


Stejně jako kapr nebo bramborový salát, i vinná klobása je neodmyslitelnou vánoční klasikou. I když se její příprava zdá být jednoduchá (vždyť ji stačí jen ohřát, ne?!), opak je ve skutečnosti pravdou. Tedy, ne že by to bylo těžké, jen je třeba vědět, kudy na to.

Nejdřív spařit a pak nespálit!

Hodit na talíř a ohřát v mikrovlnce. U spousty pokrmů to stačí, v případě vinné klobásy je to ale téměř svatokrádež. Pokud jste ji někdy smažili na pánvi, možná jste se setkali s různými druhy nestandardního chování, kdy se klobása začala všelijak kroutit či praskat a následně byla suchá jako troud.

Vzhledem k tomu, že základem vinné klobásy je víno, tedy tekutina, bylo by vhodné, aby uvnitř střívka také zůstala, a to i během přípravy i po ní. Díky tomu bude mít vláčnou konzistenci a plnou kořeněnou chuť.

Než umístíte klobásu na pánev, spařte ji ve vroucí vodě. Pánev by pak měla mít ideálně teplotu v rozmezí 140 až 150 stupňů Celsia. Aby se při opékání nevysušila, je zapotřebí si počínat zvolna a nespěchat. Prudký žár by způsobil prasknutí střívka a následné vytečení veškeré tekutiny. A to nechceme. A protože teplota se na povrchu pánve měří jenom těžko, je lepší vyměnit rozpálenou plotýnku za kontrolovatelné prostředí klasické trouby.

Jak tedy na vinnou klobásu?

  1. Rozdělte vinnou klobásu na menší části tak, že v místě, kde ji chcete rozdělit, ji nejprve několikrát zakruťte, aby v řezu nezbyla žádná náplň, která by mohla vytéct. Každý kus stočte do šneku, který zajistěte zapíchnutou špejlí nebo párátkem.
  2. Připravte si hrnec se dvěma litry vody, v níž rozpusťte jednu čajovou lžičku soli, a přiveďte ji na kamnech k varu. Pak ztlumte plamen na střední úroveň a vložte do vody připravené klobásové šneky. Vařte je asi 30 sekund, až jejich povrch ztuhne a zbělá.
  3. Klobásy vyjměte z vody, nechte okapat a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Z obou stran povrch klobás potřete rozpuštěným sádlem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 150 °C asi 15 minut. Během pečení pak ještě jednou či dvakrát znovu potřete klobásy sádlem nebo je přelijte výpekem.
  4. Když povrch klobás zezlátne, otočte je na druhou stranu a dopékejte ještě 10 minut, během kterých je opět přelijte výpekem.
  5. Hotové klobásy podávejte čerstvé s bramborovým salátem, bramborovou kaší, vařenými brambory maštěnými máslem, anebo prostě jenom s chlebem a hořčicí.

Laisser un commentaire