Mléčný krém ideální pro zdobení domácích dortů


Jednoduchý krém na zdobení dortů či rolád se hodí pro všechny vaše pekařské kreativní počiny. Ten s mléčnou příchutí přitom potěší i ty nejnáročnější strávníky a přitom je snadný, rychlý a nenáročný na suroviny.

Na mléčný krém budete potřebovat tyto přísady:

  • Mléko – 400 ml
  • kondenzované mléko – 100 ml
  • plnotučná smetana ke šlehání – 400 ml
  • vaječné žloutky – 3 ks
  • hladká mouka – 5 polévkových lžic
  • cukr – 80 g
  • máslo – 100 g
  • vanilková esence – 1 lahvička

Návod na přípravu:

V kastrůlku na kamnech rozehřejte mléko a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Když začne vřít, přilijte k němu tekutou šlehačku a kondenzované mléko. Všechny přísady důkladně promíchejte, přiklopte pokličkou a chvíli vařte.

Vyklepněte do misky vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přisypejte cukr a elektrickým šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a z vajíček se nestane jemná a světlá pěna.

Z vroucího mléka na kamnech odeberte asi jednu deci vroucí mléčné směsi a důkladně v ní rozmíchejte tři polévkové lžíce hladké mouky. Pokud by se ve směsi vytvořily hrudky, rozmixujte je ponorným mixérem.

Mléko s moukou přilijte do žloutkové směsi a řádně zamíchejte, dokud nezískáte zahuštěnou žloutkovou pěnu, kterou vlijte do kastrůlku s vroucí mléčnou směsí. Za stálého míchání dále vařte na mírném ohni, dokud nezískáte homogenní hustý pudink.

Hrnec s krémem odstavte z kamen a přidejte k němu pár kapek vanilkové esence podle vlastní chuti. Znovu důkladně promíchejte, a buďto krém naplňte do mističek a povrch zasypejte kokosovými vločkami nebo čerstvým ovocem, případně jím pomažte dort, roládu nebo palačinky. Můžete ho také naplnit do zdobicího sáčku a ozdobit jím povrch dortu. Skvěle chutná také naplněný do palačinek, lívanců, domácích koblížků a jiných druhů domácího sladkého pečiva.

Hotový výrobek s krémem vložte zchladit a ztuhnout nejméně na dvě hodiny, nebo lépe přes noc, do lednice.

Laisser un commentaire