Zelenina do polévky, kterou konzervujete jen solí. Takto snadno si usnadníte vaření


Polévky jsou oblíbeným pokrmem, který máte hotový za pár minut, snadno zasytí a skvěle chutná. Jejich přípravu si můžete ještě mnohonásobně urychlit, pokud máte nachystanou zeleninu. Můžete si nachystat chuťové bohatou směs na zimu, která se zakonzervuje a vydrží dlouhou dobu.

Vždy vám tedy vytrhne trn z paty ve chvílích, kdy zrovna nemáte čerstvou zeleninu po ruce. Velkou výhodou je to, že zelenina je již osolená, a není tedy nutné sůl přidávat do pokrmu, do něhož zeleninu použijete. Navíc nemusíte zeleninu zavařovat a ušetříte tím spoustu času.

Ingredience

Budete potřebovat tyto suroviny:

  • mrkev – 1 kg
  • cibule – 1 kg
  • rajčata – 1 kg
  • paprika – 1 kg
  • sůl – 500 g
  • petržel – několik snítek
  • kopr – několik snítek

Jak postupovat?

Všechny druhy zeleniny si pečlivě omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Samozřejmě je možné jakoukoliv zeleninu přidat, případně ubrat dle sezóny a vašich možností. Ideální je kupovat zeleninu, které je zrovna spousta, a je tedy levná.

Dále si nasekejte najemno petržel i kopr. Obojí přidejte ke směsi zeleniny, dobře promíchejte, a nakonec přidejte sůl. Znovu dobře zamíchejte, aby se sůl dostala skutečně všude a nebyla nikde příliš slaná místa.

Hotovo máte za pár minut

Následně budete potřebovat čisté, vařící vodou vymyté láhve s víčkem, ideální jsou klasické zavařovačky. Ty naplňte připravenou směsí. Pak stačí jen láhve uzavřít a uložit do ledničky nebo na jiné vhodné místo – ideálně tam, kde je chlad a temno.

Takto máte snadno a rychle připravenou zeleninu do polévky nebo pod maso a prakticky ihned ji můžete začít používat. Když budete zeleninu potřebovat, stačí lžící nabrat potřebné množství a sklenici opět uzavřít. Sůl je velmi spolehlivý konzervant, který zajistí, že zelenina vydrží v perfektním stavu několik měsíců.

Při přípravě všech dalších pokrmů buďte ale mimořádně obezřetní, co se týče solení. Je jasné, že tato zeleninová směs je sama o sobě již velmi slaná, takže například polévku již není dobré solit.

Laisser un commentaire