Nadýchaný domácí dezert „Jahodový obláček“ s čerstvými jahodami a bílkovým krémem


Poetický název „jahodový obláček“ je velmi příhodný. Závěje bílého krému s jahodou uprostřed totiž nepřipomínají nic jiného než nebesky bílá oblaka, která se vznášejí za letního dne na blankytně modré obloze. Upečte si svěží letní dortík a potěšte sebe i svou rodinu.

Na dezert jahodový obláček budete potřebovat:

Na těsto:

  • hladká mouka – 300 g
  • moučkový cukr – 80 g
  • vaječné žloutky – 2 ks
  • vanilkový cukr – ½ čajové lžičky
  • citronová šťáva – 1 čajová lžička
  • máslo – 250 g

Na sníh:

  • vaječné bílky – 4 ks
  • moučkový cukr – 250 g
  • jahody – 300 g

Návod na přípravu:

Půl hodiny předem vyjměte všechny suroviny z lednice, aby získaly pokojovou teplotu. Lépe se tak během přípravy propojí a výsledek bude chutnější.

Změklé máslo vložte do mísy a přidejte k němu moučkový a vanilkový cukr. Elektrický, šlehačem pak máslo s cukrem vyšlehejte do jemné pěny. Tu pak zakápněte citronovou šťávou a znovu prošlehejte.

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky si odložte stranou a dva žloutky si schovejte na jinou příležitost. Zbylé dva žloutky přidejte k máslové hmotě a zašlehejte je do ní. Nakonec do těsta prosejte hladkou mouku, šlehací metly vyměňte za hnětací háčky a zadělejte hladké, vláčné a homogenní těsto.

Plech na pečení o rozměrech asi 20 x 25 centimetrů vyložte pečicím papírem, vyklopte do něj hotové těsto a prsty jej rozprostřete rovnoměrně po celé pečicí ploše. Takto připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.

Mezitím připravte bílkový krém. Odložené bílky šlehejte elektrickým šlehačem, metličkou či mixérem tak dlouho, dokud nevytvoříte hmotu tak hustou, že po vytažení metliček zůstanou na povrchu pevné špice. Do bílkového sněhu v několika dávkách jemně vmíchejte moučkový cukr a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Za pár minut máte hotovo.

Upečený korpus vyjměte z trouby a navršte na něj sněhový krém.

Na ten pak vyskládejte zhruba v třícentimetrových rozestupech očištěné čerstvé jahody a dejte zákusek na dalších 20 minut dopéct.

Poté troubu vypněte a koláč nechte ve vypnuté troubě ještě 7 minut dojít.

Pak už jen dobrotu vyjměte ven a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Laisser un commentaire